Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2024 14:33

Ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφορικά με τον περιορισμό του ενδεκαφθοροεξανοϊκού οξέως (PFHxA) σε καταναλωτικά αντικείμενα, μείγματα και πυροσβεστικούς αφρούς

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, με τον οποίο θα περιορίζεται η συγκέντρωση του ενδεκαφθοροεξανοϊκού οξέως (PFHxA), των αλάτων του και των συγγενών με το PFHxA ουσιών σε καταναλωτικά αντικείμενα, μείγματα και σε πυροσβεστικούς αφρούς. Ο συγκεκριμένος περιορισμός προστίθεται ως νέα καταχώριση στο Παράρτημα XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH) και οι πρόνοιες του τίθενται σταδιακά σε ισχύ από τις 10/10/2026. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση των PFHxA ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 ppb και των συγγενών με τις PFHxA ουσιών τα 1000 ppb στα ακόλουθα προϊόντα:

  • Είδη ένδυσης, δέρματα, γούνες, υποδήματα και σχετικά αξεσουάρ που προορίζονται για το ευρύ κοινό,
  • χαρτί και χαρτόνι τα οποία έρχονται σε επαφή με τρόφιμα,
  • καλλυντικά και άλλα μείγματα για το ευρύ κοινό,
  • αφρούς και συμπυκνώματα αφρών πυρόσβεσης.

Από το πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου περιορισμού εξαιρούνται τα αντικείμενα επαγγελματικής χρήσης που ορίζονται ως Μέσα Ατομικής Προστασίας (κατηγορίας κινδύνου ΙΙΙ) και οι αφροί πυρόσβεσης για χρήση σε εγκαταστάσεις ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας (SEVESO). Για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα δέρματα και τις γούνες, εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται σε είδη ένδυσης και σχετικά αξεσουάρ για το ευρύ κοινό, ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ στις 10/10/2027 και για τους αφρούς πυρόσβεσης που χρησιμοποιούνται από την πολιτική αεροπορία στις 10/10/2029.

Οι ουσίες PFHxA έχουν ευρείες χρήσεις σε πολλούς τομείς και σε μεγάλες ποσότητες, λόγω του ότι έχουν υδροαπωθητικές και ελαιοαπωθητικές ιδιότητες. Παρουσιάζουν παράλληλα όμως ένα συνδυασμό επικίνδυνων ιδιοτήτων, υπερβαίνουν κατά πολύ το κριτήριο των «άκρως ανθεκτικών ουσιών», διασπείρονται σε υδάτινο περιβάλλον, και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Η συνέχιση της χρήσης τους θα οδηγήσει στην αύξηση των αποθεμάτων στο περιβάλλον και σε περαιτέρω έκθεση του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Δείτε εδώ το σύντομο ενημερωτικό έντυπο.

Άλλα παραδείγματα αντικειμένων που καλύπτονται από τον περιορισμό είναι τα ενδύματα για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αδιάβροχα μπουφάν, χαλιά, κουρτίνες, περσίδες, ταπετσαρίες επίπλων, επενδύσεις τοίχων από υφαντές ύλες και άλλα καλύμματα με βάση το ύφασμα (όπως τραπεζομάντηλα ή καλύμματα κρεβατιού). Καλύπτονται και οι αντίστοιχοι τύποι προϊόντων που βρίσκονται σε μεταφορικά μέσα και σε δημόσιους χώρους, καθώς και σε γραφεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κείμενο του περιορισμού εδώ και μπορούν να επικοινωνούν για πρόσθετες πληροφορίες με τους αρμόδιους λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405608, 22405609 και 22405611.

(ΝΓιαν/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα