Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2018 09:28

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που απευθύνω χαιρετισμό στη Γενική σας Συνέλευση. Θεωρώ ότι η Γενική Συνέλευση είναι μια σημαντική πράξη η οποία ενθαρρύνει τη συμμετοχική δημοκρατία και λειτουργεί και ως εργαλείο χρηστής διοίκησης.

Ως Κυβέρνηση θεωρούμε τον ρόλο της Οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών, και συγκεκριμένα τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ως συνεργάτες μας και ως έναν σημαντικό παράγοντα δράσης σε ευαίσθητους τομείς που συμπληρώνουν τις δικές μας προσπάθειες, οι οποίες στοχεύουν στην εξύψωση ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών, καθώς και στην εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών.

Στον τομέα της νεολαίας, αυτός ο πολύ ευαίσθητος και σημαντικός τομέας της κοινωνίας μας, ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου είναι ανεκτίμητος. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπω τη συνεχή ανάπτυξη και αναβάθμιση του. Και ο ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου δεν είναι μόνο σημαντικός στην Κύπρο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θεωρώ ότι βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά, με όλα τα οφέλη που θα έχει τόσο στους ίδιους, αλλά και στην κοινωνία. Η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξή τους με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, εκτός της επίσημης εκπαίδευσης, αλλά είναι και το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την παραβατικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων με στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε μια από τις βασικότερες πολιτικές μας, η οποία έχει σχέση με την αναβάθμιση του τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία αφορά στα Ιδρύματα, Λέσχες και Σωματεία. Από τον Ιούλιο του 2019 όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικούς απολογισμούς, να διοργανώνουν μια γενική συνέλευση ανά έτος και καταργούνται οι Λέσχες ως νομική οντότητα. Περισσότερες από 6,000 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του τόπου μας θα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαφάνειας.

Προωθήσαμε νέες μορφές διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, στοχεύοντας στην τακτική επικοινωνία με τους πολίτες, την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία και κυρίως στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους με διαφάνεια.

Προς τον σκοπό αυτό, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισηγήσεως δική σας και του Επιτρόπου Εθελοντισμού, έχουν θεσμοθετηθεί Δημόσιες Διαβουλεύσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τα Υπουργεία και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Θεσμοθετήσαμε και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο νέοι και νέες έχουν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν τη λειτουργία του και ακολούθως να υποβάλουν ερωτήματα και εισηγήσεις τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και προς τους Υπουργούς.

Θεσμοθετήθηκε στην Κύπρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», η «Χάρτα του Ενεργού Πολίτη», το «Έγγραφο της Κοινωνίας των Πολιτών», προχωρώντας την ίδια στιγμή στη διαδικασία εφαρμογής της αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης, δηλαδή την αναγνώριση δεξιοτήτων και γνώσεων οι οποίες αποκτούνται μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

Με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου προχωρούμε στη δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσης και έκτακτων καταστάσεων.  

Πρόσθετα, εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση και λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών  Οργανώσεων, με τη δημιουργία έως τώρα δύο σπιτιών του Εθελοντή, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία και προσχωρούμε στην δημιουργία τρίτου σπιτιού στο Τρόοδος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε την ηλεκτρονική Πλατφόρμα «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, δωρεάν.  

Είναι απαραίτητο να αναφέρω ότι ύστερα και από πρόσφατη επίσημη επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι έχουν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια από τις λίγες χώρες, οι οποίες έχουν ένα σύγχρονο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, τομέας ο οποίος περιλαμβάνει την ενεργό πολιτότητα, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τον Εθελοντισμό.

Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω ότι στην Επιτροπή για την εφαρμογή των τριών έγγραφων, «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», η «Χάρτα του Ενεργού Πολίτη», το «Έγγραφο της Κοινωνίας των Πολιτών», το Συμβούλιο Νεολαίας θα είναι μέλος της Επιτροπής αυτής.

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε, οι δράσεις και τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζετε, ενισχύουν τον ρόλο της νεολαίας μας στη διαμόρφωση πολιτικών προς όφελος τους.

Συγχαίροντας σας για τη δράση και την εθελοντική σας προσφορά, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες σας, οι οποίες έχουν πάντοτε τελικό αποδέκτη τις νέες και τους νέους του τόπου μας.

----------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)