Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2024 09:34

Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό, χθες, στο 8ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Φαρμακά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον γνωρίζει αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις Guterres για την άτυπη συνάντηση της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Πρώτα, θα ήθελα να πω ότι βρίσκομαι εδώ γιατί πραγματικά ως διακυβέρνηση του τόπου, μέσα και από τη στρατηγική που υιοθετήσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα. Δεν γίνεται σε μια χώρα όπως η Κύπρος, το ποσοστό του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας να είναι λιγότερο από 2%. Άρα, ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια, μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις, με όλους τους φορείς, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας, να αναβαθμίσουμε τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας. Πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μοναδικά προϊόντα. Έχουμε όλη την υποδομή που χρειάζεται. Ναι, υπάρχουν και δυσκολίες, για παράδειγμα το νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής και κάποιες άλλες προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε μέσα από τη στρατηγική, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το δείπνο. Εκείνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι  ότι προσέρχομαι σε αυτό το δείπνο με την ετοιμότητα που απαιτείται, με συγκρατημένη αισιοδοξία, και πηγαίνω εκεί, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Και θετικό αποτέλεσμα για μας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από το να ξεκινήσει η προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»

(ΜΣ)