Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2024 10:12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο 8ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στο αποψινό Φεστιβάλ, και η παρουσία μου απόψε εδώ είναι στο πλαίσιο της σημασίας που ως διακυβέρνηση δίνουμε στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Θέλω να αναφέρω, για να συνεχίσω από εκεί που αναφέρθηκε προηγουμένως ο φίλος ο Ανδρέας, ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν το ποσοστό του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας είναι στο 1,8%. Και είναι για αυτό το λόγο που μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχα ήταν με τις αγροτικές οργανώσεις. Χαίρομαι που βλέπω εδώ τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, μέσα από μια διεξοδική συζήτηση, είχαμε αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με μια συγκεκριμένη μετρήσιμη στρατηγική σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, και χαίρομαι ιδιαίτερα που την περασμένη Παρασκευή αυτή η στρατηγική παρουσιάστηκε δημόσια.

Μια στρατηγική, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων μόνο στο Υπουργείο Γεωργίας, ήταν το αποτέλεσμα συζητήσεων με όλους εσάς που γνωρίζετε σαφώς καλύτερα τα δεδομένα, τις προκλήσεις, τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας κόσμος, και ξεκινούμε την υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής. Ναι, είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Μια πολιτική, η οποία σχετίζεται άμεσα και με την ανάγκη για να ενισχύσουμε τις ορεινές μας περιοχές. Ο Ανδρέας αναφέρθηκε πολύ εύστοχα προηγουμένως στην παιδεία και στην υγεία. Πρόσφατα, συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2025, και στις συζητήσεις μου με τον Υπουργό Οικονομικών οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες. Σε τρεις τομείς χρειάζεται να περισσότερη ενίσχυση, Υγεία, Παιδεία, Αγροτική Πολιτική. Γιατί το κράτος στο τέλος της ημέρας, αν σκεφτείτε, είναι σε αυτούς τους τρεις τομείς που πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που ανακοινώσαμε, γιατί βλέπω και τον Έπαρχο εδώ. Οι Έπαρχοι έχουν ακόμα σημαντικό ρόλο και μετά τη μεταρρύθμιση, μην τους υποτιμάτε.

Πρόσφατα, ανακοινώσαμε το πολύ σημαντικό σχέδιο για την επανεγκατάσταση νεαρών ζευγαριών στις ορεινές μας περιοχές και συμπεριλαμβάνεται, φίλε Πρόεδρε της Κοινότητα, και η Κοινότητά σας, και είναι σημαντικό αυτά τα σχέδια να αξιοποιηθούν. Χαίρομαι που το ενδιαφέρον που είδα. Έχω ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι αμέσως μόλις έγινε η προκήρυξη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσό και έχω ζητήσει αυτό το ποσό να αυξηθεί, ακριβώς για να μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο μας πίσω στις ορεινές μας περιοχές. Αλλά, επαναλαμβάνω, για να έρθετε πίσω στις ορεινές περιοχές χρειάζεται τα τρία πράγματα που είπε και Ανδρέας. Η παιδεία, πρέπει να έχουμε σχολεία, τα νοσοκομεία, και φυσικά να υπάρχει εργασία, να υπάρχει αγροτική πολιτική.

Είμαι εδώ, ακριβώς στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, να ενισχύσουμε ουσιαστικά, όχι με λόγια, επαναλαμβάνω, το στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα να αναφέρεται σε συγκεκριμένες έντεκα δράσεις, τις οποίες θα μετρούμε συνεχώς, αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τελειώνω, λέγοντας ότι για μένα η παρουσία μου σήμερα εδώ ήταν πολύ σημαντική. Πέραν του ότι στέλνει ένα μήνυμα για τη σημασία που δίδουμε [στον πρωτογενή τομέα], είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετό από τον κόσμο που διατηρεί περίπτερα στο φεστιβάλ. Και είχα την ευκαιρία, και χάρηκα να μιλήσω και με νέα παιδιά. Συγκεκριμένα, συζήτησα με μια νεαρή κοπέλα στην ηλικία των 26 ετών που αποφάσισε μέσα από τα σχέδια της κυβέρνησης να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Μιλώντας μαζί της, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο τους νέους μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα; Και θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι εδώ ακριβώς γιατί θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(ΜΣ)