Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2024 11:01

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών στις αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη σχετικά με τη διάθεση κρατικής γης

Με αφορμή τις χθεσινές αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, οι οποίες δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, σχετικά με τη διάθεση κρατικής γης, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι, από τον Μάιο 2023, δεν γίνονται αποδεκτές αιτήσεις Εκμίσθωσης/Παραχώρησης Κρατικής Γης για σκοπούς ανάπτυξης ΑΠΕ, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών.

Σε σχέση με τις αναφορές για τους νέους προτεινόμενους Κανονισμούς διάθεσης κρατικής γης, σημειώνεται ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία και το θέμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του πριν από την υποβολή για νομοτεχνικό έλεγχο. Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ρυθμίσει το ζήτημα, υιοθετώντας τη διαδικασία των πλειοδοτικών διαγωνισμών, με στόχο να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό όφελος για τη Δημοκρατία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις περί αδιαφανών διαδικασιών παραχώρησης κρατικής γης, διαβεβαιώνεται ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμούς του 1989-2017 (ΚΔΠ 173/1989) του Άρθρου 18 του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου.

(ΜΚυ)