Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2024 11:04

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο Συνέδριο «Φιλαναγνωσίας Διαδρομές σε Βιβλιοθήκες», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σας καλωσορίζω στο Συνέδριο «Φιλαναγνωσίας Διαδρομές σε Βιβλιοθήκες» στον υπέροχο χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο φύλαξης και ανάγνωσης βιβλίων ή διεξαγωγής έρευνας. Είναι ένας φιλόξενος χώρος, όπου μπορεί κανείς να νιώσει μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας με όμοια ενδιαφέροντα και επιδιώξεις.

Βιβλιοθήκες με αυτό το προφίλ και τέτοιες κοινότητες στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού «Φιλαναγνωσίας Διαδρομές σε Βιβλιοθήκες». Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη των βιβλιοθηκών σε χώρους έρευνας, αλλά και δημιουργικής έκφρασης, αλλά και χώρους που καλλιεργούν και στηρίζουν τη φιλαναγνωσία. 

Επιδίωξή μας είναι να ενδυναμωθούν κριτικά οι αναγνώστες, οι οποίοι ανήκουν εκ προοιμίου σε διάφορες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, για να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να βάλουν το βιβλίο στη ζωή τους. 

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος, προτεραιότητά μας είναι η επιμόρφωση και ενδυνάμωση των βιβλιοθηκονόμων. Για επίτευξη του στόχου αυτού θα τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και θα τους εκπαιδεύσουμε, για να μπορούν να αναπτύσσουν και δικά τους προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιούν αυτόνομα. 

Ως Υφυπουργείο επενδύουμε στο να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες ανοικτές και φιλόξενες, που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία και να ενδυναμώνουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, για να μπορούν με τη σειρά τους να επιλέγουν, να εκφράζουν άποψη, να έχουν φωνή, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύξουν κοινωνική δράση. Παράλληλα, επενδύουμε και στον ρόλο που εκ της φύσεως τους έχουν να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και έρευνας. 

Στο πρόγραμμα φέτος συμμετέχουν έξι δημοτικές και κοινοτικές βιβλιοθήκες σε συνεργασία με αντίστοιχες σχολικές: 

  1. Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Παγκύπριου Γυμνασίου.
  2. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Σχολική Πράσινη Οικολογική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος».
  3.  Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Βορόκλινης, σε συνεργασία με τη Σχολική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, παιδιά του οποίου φιλοξενούμε σήμερα και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκονται μαζί μας.
  4. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης και τη Σχολική του Βιβλιοθήκη.
  5. Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Λιβαδιών, σε συνεργασία με τη Σχολική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Λιβαδιών.
  6. Και η βιβλιοθήκη του δημοτικού της Σωτήρας, αφού η κοινότητα δεν διαθέτει δική της βιβλιοθήκη. 

Η ποικιλία των δράσεων είναι αξιοσημείωτη και περιλαμβάνει:

  • Διοργάνωση διαλέξεων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων.
  • Επισκέψεις σχολείων ή και ομάδων παιδιών στις βιβλιοθήκες, για να παρακολουθήσουν δομημένα διαδραστικά φιλαναγνωστικά προγράμματα.
  • Δράσεις με γονείς, ενήλικες και ηλικιωμένους για ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας.
  • Δράσεις με στόχευση τις κοινωνικά εμποδιζόμενες ομάδες.
  • Δράσεις με επίκεντρο την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • Δράσεις όπου οι τέχνες συναντιούνται. 

Οι στόχοι μας επεκτείνονται και πέρα από τις σχολικές μονάδες και τα παιδιά, αφού οι δράσεις που σχεδιάστηκαν απευθύνονται επίσης σε γονείς, ενήλικες αναγνώστες, άτομα της τρίτης ηλικίας και άτομα που ανήκουν σε εμποδιζόμενες ομάδες. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις ομάδες έργου. Κοινότητες ανθρώπων με κοινό όραμα την αγάπη για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο δούλεψαν αρμονικά και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δουλειά και το ποιοτικό αποτέλεσμα, και να σας υποσχεθώ πως θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά ταξίδια, και άλλες υπέροχες φιλαναγνωστικές διαδρομές με αφετηρία τις βιβλιοθήκες μας. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ομάδα έργου και ιδιαίτερα την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για την άψογη συνεργασία στη διαδρομή του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος αυτού. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. 

(EK/ΓΣ/ΝΖ)