Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-02-2025 18:12

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στο Συνέδριο του ΕΒΕ Λεμεσού με τίτλο «Το ESG ως Επιχειρησιακή Αναγκαιότητα: Τάσεις και Στρατηγικές»

Ευχαριστώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Λεμεσού για την πρόσκληση στο σημερινό συνέδριο, το οποίο θα καταπιαστεί με τρία, καθοριστικά για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, κριτήρια: τις κοινωνικές  και τις περιβαλλοντικές πολιτικές τους, καθώς και τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζουν.

Η ισότητα των φύλων εμπίπτει άμεσα στον κοινωνικό πυλώνα του ESG. Ο πυλώνας αυτός εστιάζει στον τρόπο, με τον οποίο ένας οργανισμός διαχειρίζεται τις σχέσεις με υπαλλήλους, προμηθευτές, πελάτες, καθώς και με τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται. Η προώθηση της ισότητας των φύλων στο εσωτερικό της κάθε επιχείρησης και εταιρείας, μέσω πρακτικών όπως η ίση αμοιβή, οι ίσες ευκαιρίες πρόσληψης και ανέλιξης, οι πολιτικές κατά των διακρίσεων και η προώθηση των γυναικών στην ηγεσία, αποτελούν κλειδί  για την ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Οργανισμοί, οι οποίοι έμπρακτα προωθούν την ισότητα των φύλων, συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανοποίησης, της αφοσίωσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, αλλά, ταυτόχρονα, και στην εμπέδωση της αίσθησης της ισότητας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η ισότητα των φύλων συνδέεται επίσης άρρηκτα με την καλή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρακτικές όπως η ισότητα των αμοιβών συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης οργανωσιακής, έμφυλης κουλτούρας, μειώνοντας τον κίνδυνο ανήθικης συμπεριφοράς ή διακρίσεων. 

Η διαφάνεια των αμοιβών είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αφορά μόνο την ισότητα στις αμοιβές γυναικών και ανδρών για ίση εργασία, αλλά και τη διαφάνεια στα κριτήρια καθορισμού των αμοιβών, τα οποία εφαρμόζει ένας οργανισμός. Η μισθολογική διαφάνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, προάγει την ίση μεταχείριση και περιορίζει τις ανισότητες. Να σημειώσω, στο σημείο αυτό, πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να μεταφερθεί και στη χώρα μας η οδηγία για μισθολογική διαφάνεια, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2023.

Η αυξημένη πληροφόρηση για τους μισθούς, την οποία υπαγορεύει η εν λόγω οδηγία, αναμένεται:

  • να ενδυναμώσει τους/τις εργαζομένους/ες, ώστε να επιβάλουν το δικαίωμά τους στην ίση αμοιβή μέσω μιας δέσμης δεσμευτικών μέτρων για τη μισθολογική διαφάνεια (πριν και μετά την πρόσληψη),
  • να ενισχύσει τη διαφάνεια των συστημάτων αμοιβών,
  • να βελτιώσει την κατανόηση των σχετικών νομικών εννοιών από το κοινό,
  • να ενισχύσει την επιβολή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που σχετίζονται με την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Συνοπτικά, η οδηγία διευκολύνει τους/τις εργαζομένους/ες να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή, αλλά και τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, για να διασφαλίζουν την εφαρμογή του δικαιώματος στην ίση αμοιβή. 

Σχετικές δράσεις για ενίσχυση και επιτάχυνση της εφαρμογής της οδηγίας έχουν συμπεριληφθεί και στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, την οποία διαμόρφωσε και υλοποιεί το Γραφείο μας σε συνεργασία με υπουργεία και υφυπουργεία, αλλά και με επιχειρηματικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς, αφού, όπως ήδη γνωρίζετε, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην στρατηγική δεν αποσκοπούν μόνο στην εξάλειψη μισθολογικών διακρίσεων και στη γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών, το οποίο στην Κύπρο κυμαίνεται γύρω στο 9.7%, αλλά και στη δραστηριοποίηση τόσο των γυναικών όσο και των αδρών σε όλους τους τομείς στη βάση ικανοτήτων και όχι στη βάση του φύλου. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε επίσης πως το χάσμα στις αμοιβές έχει ως αποτέλεσμα το χάσμα και στις συντάξεις. Άρα, η οδηγία σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει και στην μείωση του έμφυλου χάσματος στις συντάξεις, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 34%.

Για την υλοποίηση των δράσεων της Στρατηγικής μας είναι σημαντική, επαναλαμβάνω, η συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και η ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων. Για να προωθήσουμε τα πιο πάνω, και για να δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα της συνεργασίας κυβέρνησης με κοινωνικούς εταίρους, τον περασμένο Αύγουστο δημοσιοποιήσαμε το «Πλάνο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων», το οποίο ετοιμάσαμε από κοινού με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με στόχο την προώθηση, στο μέτρο του δυνατού, της έμφυλης ισότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για συγκεκριμένες δράσεις που παρατίθενται υπό τη μορφή εισηγήσεων και καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση του προσωπικού για θέματα ισότητας, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως την προώθηση της έμφυλης ισότητας στις διαδικασίες πρόσληψης και ανέλιξης, στις απολαβές και στην επαγγελματική κατάρτιση. Συνεργασία έχουμε και με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για την από κοινού ανάληψη δράσεων με στόχο την ενημέρωση και  προώθηση της ισότητας των φύλων σε εταιρείες και οργανισμούς. Σχετική ανακοίνωση θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Να τονίσω επίσης ότι τόσο οι δράσεις που αφορούν τους τομείς που άπτονται του ESG όσο και οι οποιεσδήποτε συμπληρωματικές δράσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να  αποσκοπούν στο να επιφέρουν αλλαγές στη ζωή γυναικών και ανδρών με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Άρα, ναι, στον επιχειρηματικό τομέα, η υιοθέτηση από εταιρείες πρακτικών (ESG) μπορεί να συμβάλει στη γενική προσπάθεια για επίτευξη έμφυλης ισότητας, χωρίς, όμως, να πέσουμε στην παγίδα της επιφανειακής προσέγγισης του «ticking boxes», αλλά να επικεντρωθούμε στην ουσία και στη βιωσιμότητα των πολιτικών και δράσεων.

Στο επίπεδο κυβέρνησης αυτός είναι ο στόχος.  Μακριά από συνθήματα, με συντονισμένες, ολιστικές πολιτικές και δράσεις ακολουθούμε μια προσεγμένη προσέγγιση στην προσπάθειά μας για ισότητα μεταξύ των φύλων σε όλους τους τομείς.

Φίλες και φίλοι,

Η εφαρμογή πρακτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων δεν έχει πλεονεκτήματα μόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ωφελεί και τον ίδιο τον οργανισμό ως σύνολο.  Οι ομάδες με πιο ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών είναι συχνά πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές, καθώς προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες.

Από συμβούλια και ηγετικές ομάδες με πιο ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών είναι πιο πιθανόν να προκύψει ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων, ιδεών και λύσεων, οδηγώντας στην λήψη πιο στοχευμένων και πρακτικών αποφάσεων, καθώς και σε καλύτερη διαχείριση κινδύνων. Αυτά τα συμβούλια και αυτές οι ομάδες μπορούν να αναβαθμίσουν ποιοτικά την εταιρική διακυβέρνηση, βελτιώνοντας τους μηχανισμούς εποπτείας και λογοδοσίας.

Η προώθηση ισοτιμίας γυναικών και ανδρών σε ηγετικές θέσεις συμβάλλει επίσης στις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την McKinsey & Company (2023),  οι οργανισμοί με υψηλότερο βαθμό ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε εκτελεστικές θέσεις έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν σε κερδοφορία εκείνους με ηγεσία, στην οποία τα δύο φύλα εκπροσωπούνται λιγότερο ισότιμα.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η δίκαιη μεταχείριση και η διασφάλιση καλών εργασιακών σχέσεων, ίσων ευκαιριών ανέλιξης σε ηγετικές θέσεις και ίσων αμοιβών, είναι δομικά στοιχεία των υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών και ταυτόχρονα αποτελούν τομείς-κλειδία στη διασφάλιση της ισοτιμίας και ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι πλέον και κυπριακές εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν το διεθνές πρότυπο για την ισότητα των φύλων, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης τον περασμένο Οκτώβριο. Μέσω του προτύπου, επιχειρήσεις μπορούν να τυποποιήσουν όλες τις εσωτερικές τους διαδικασίες (εσωτερική διακυβέρνηση, επικοινωνία, διαδικασίες πρόσληψης, ανέλιξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης), συνεκτιμώντας την οπτική του φύλου.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω πως η ισότητα των φύλων είναι συνυφασμένη με τις επιδόσεις ESG, ενισχύοντας, όχι μόνο την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία, την καλύτερη διακυβέρνηση και μια πιο βιώσιμη περιβαλλοντική προσέγγιση επιχειρήσεων και οργανισμών. Εταιρικές πρακτικές που έχουν ως άξονα την προαγωγή της ισότητας γυναικών και ανδρών συμβάλλουν σημαντικά  στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και κοινωνικά υπεύθυνου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και κατ’ επέκταση, στην πρόοδο και ευημερία της ευρύτερης κοινωνίας.

Το Γραφείο μας βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση σας για συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΑ/ΕΑθ/ΜΣ)