Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2025 14:01

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντριας του Υπουργείου Άμυνας χαιρέτισε την τελετή μνήμης για τα 76 χρόνια από το κλείσιμο των «στρατοπέδων κράτησης» των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας κα Άννα Αριστοτέλους απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα, στην τελετή μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 76 χρόνων από το κλείσιμο των «στρατοπέδων κράτησης» των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο.

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Μνημείο Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στα παιδιά των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που γεννήθηκαν στην Κύπρο την περίοδο 1946-1949, η κα Αριστοτέλους ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αμέσως μετά, η Κύπρος αποτέλεσε ένα ενδιάμεσο καταφύγιο στην πορεία χιλιάδων Εβραίων προς την πατρίδα τους. Η λειτουργία των στρατοπέδων κράτησης την τριετία 1946-1949 παραμένει ένα από τα πιο καθοριστικά, αλλά λιγότερο γνωστά κεφάλαια στην ιστορία της εβραϊκής μεταναστευτικής παρουσίας στο νησί.

Πάνω από πενήντα χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι, αφού άντεξαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, έφτασαν στην Κύπρο με μια ακλόνητη επιθυμία: να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ασφάλεια.

Η συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με τις αντισημιτικές πολιτικές Κυβερνήσεων σε πολλές χώρες και την απροθυμία πολλών εθνών να παραχωρήσουν άσυλο σε Εβραίους πρόσφυγες, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους, ενός κράτους που θα παρείχε καταφύγιο στους εκτοπισμένους εβραϊκούς πληθυσμούς και θα άνοιγε τον δρόμο για δίκαιη αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα.

Στη διαδρομή τους προς τη νέα πατρίδα βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Κύπρο, η οποία τους προσέφερε ασφάλεια και φροντίδα που τόσο είχαν στερηθεί. Η ανταπόκριση του κυπριακού λαού σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση ήταν άμεση, ουσιαστική και ειλικρινής.

Από το 1946 μέχρι το κλείσιμο του τελευταίου στρατοπέδου τον Φεβρουάριο του 1949, οι Κύπριοι εξέφρασαν συμπόνια και αλληλεγγύη, προσφέροντας ανεκτίμητη υποστήριξη, παρηγοριά και βοήθεια στους Εβραίους κρατούμενους που φιλοξενούνταν στα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στις περιοχές Καράολος, Ξυλοτύμπου και Δεκέλεια.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, 2.200 παιδιά γεννήθηκαν στην Κύπρο. Κάποια από αυτά ενδεχομένως να μάς κάνουν την τιμή να βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας.

Η ύπαρξη και η παρουσία τους εδώ είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος.»

Αναφερόμενη στα ογδόντα χρόνια από το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, η κα Αριστοτέλους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «παραμένει αδιανόητο ότι ένα τόσο αποτρόπαιο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας σχεδιάστηκε ποτέ, πόσο μάλλον ότι εκτελέστηκε».

Και πρόσθεσε: «Η ιστορία χιλιάδων Εβραίων που διέφυγαν κατατρεγμένοι από την Ευρώπη αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης ιστορίας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε τις μαρτυρίες τους, διασφαλίζοντας ότι θα μεταδοθούν στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι ένας πανηγυρικός φόρος τιμής στη μνήμη και τον προβληματισμό. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, διότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συλλογικής μας ιστορίας.»

Ολοκληρώνοντας, η κα Αριστοτέλους υπογράμμισε: «Αντλώντας δύναμη από την ιστορία, πρέπει να σταθούμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας, αντισημιτισμού, κοινωνικής ανισότητας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων. Πρέπει να εργαζόμαστε άοκνα για έναν κόσμο, όπου θα επικρατεί η ειρήνη, η συμφιλίωση, η συνεργασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

(ΜΣ/ΑΣ/ΝΖ)