Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2025 13:39

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο συνέδριο «Ελληνικότητα της Κύπρου διά μέσου των αιώνων»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ για τις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Ελληνικότητα της Κύπρου διά μέσου των αιώνων». Θα ήθελα, πριν από κάθε άλλη αναφορά, να συγχαρώ θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την εξαιρετική πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου αυτού. Όπως αποκαλύπτει η στοχευμένη θεματική που έχουν επιλέξει, το Συνέδριο, πέρα από τη σπουδαιότητά του για τα αθλητικά δρώμενα στον τόπο μας, αποκτά σημαντικό, επωφελή, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο. Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες, στους οποίους εδράζεται η ελληνικότητα της Κύπρου. Πυλώνες, οι οποίοι καθόρισαν ως συνδετικοί κρίκοι τους ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου με τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας. Η ελληνική γλώσσα ως ο πρώτος και θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου αποτελεί αδιάσπαστη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μας.

Η διάδοσή της στην Κύπρο χρονολογείται από το 1400 π.Χ., επιβεβαιώνοντας τόσο την άρρηκτη σχέση του νησιού με την ελληνική γλώσσα όσο και την αδιάκοπη πολιτιστική σύνδεσή του με τον ελλαδικό χώρο. Η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες και η διατήρησή της στις δύσκολες ιστορικές περιόδους της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση της ελληνικής εθνικής μας συνείδησης. Ακόμη και σήμερα, η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά φορέας πολιτισμού, γνώσης και αξιών, που ενώνει γενιές και ενισχύει την ταυτότητά μας.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας της ελληνικότητας της Κύπρου είναι η θρησκεία μας. Ο Χριστιανισμός, άμεσα συνυφασμένος με την ελληνική γλώσσα, ήδη από την πρώτη στιγμή της διάδοσής του καθόρισε την πνευματική και κοινωνική ταυτότητα του νησιού μας. Είναι αρκετό να σημειωθεί ότι από τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και ο Χριστιανισμός επικράτησε πλήρως, η ελληνική γλώσσα τάχθηκε στην υπηρεσία του, συνδράμοντας στην επικράτησή του ως οικουμενικής θρησκείας. Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία της Κύπρου αποτέλεσε θεματοφύλακα της ελληνικής κληρονομιάς και της διατήρησης της ελληνικότητας του νησιού, καθώς και τον φάρο ελπίδας και το πνευματικό κέντρο του ελληνισμού. Η Εκκλησία, περιφρουρώντας τη γλώσσα, την παράδοση και την πίστη, καλλιέργησε και κράτησε αναλλοίωτο το εθνικό φρόνημα του λαού, αποτελώντας τόσο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας όσο και της Αγγλοκρατίας πυλώνα αντίστασης απέναντι σε κάθε επιβολή αλλοίωσης της ταυτότητάς του.

Ο τρίτος εξίσου σημαντικός πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου είναι ο αθλητισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή της Ελλάδας αναγνωρίζεται επίσης ως θεμελιώδης. Η συμμετοχή και η διάκριση των Κυπρίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες πανελλήνιες διοργανώσεις συνέβαλε στην καλλιέργεια των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας και της πνευματικής καλλιέργειας, στοιχείων που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνει τη διαχρονική ένταξη της Κύπρου στον ελληνικό κόσμο και τους άρρηκτους δεσμούς του κυπριακού αθλητισμού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά από τις αρχές του 20ού αιώνα, η σύνδεση του ελληνικού και κυπριακού αθλητισμού ενισχύθηκε περαιτέρω, με δεκάδες Κύπριους αθλητές και Κύπριες αθλήτριες να διαπρέπουν με τα χρώματα της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ μετέπειτα, και αφού η Κύπρος αγωνίζεται πλέον ως αυτόνομη αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζει να διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με τον ελληνικό αθλητισμό, συνεργαζόμενη σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Σήμερα, ο αθλητισμός στην Κύπρο αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς. Τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας λειτουργούν, όχι μόνο ως χώροι άθλησης, αλλά και ως φορείς διατήρησης της ταυτότητας και της προώθησης των αρχών του αθλητικού ιδεώδους. Η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα στον αθλητισμό εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός δεν είναι απλώς συστατικά στοιχεία της ελληνικότητας της Κύπρου, αλλά θεμέλια, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε και συνεχίζει να διατηρείται η εθνική μας ταυτότητα. Η Κύπρος μέσα από την ιστορική της διαδρομή επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και προσήλωση στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Παρά τις ιστορικές προκλήσεις, η ελληνικότητα της Κύπρου δεν υπήρξε ποτέ υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, ενδυναμώθηκε μέσα από την ιστορία, τη γνώση, την πίστη και την άθληση.

Σε μία περίοδο που ο ελληνισμός δοκιμάζεται από νέες και συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, καλούμαστε να διαφυλάξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τις αρχές, αξίες και ιδανικά που διαμόρφωσαν την ιστορική και εθνική μας ταυτότητα. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας τη σημασία και την αξία που ενέχει η ταυτότητά μας ως λαός. Αυτή την προτεραιότητα θέτουμε ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιδιώκοντας μέσα από τη στοχευμένη πολιτική, τους σχεδιασμούς και τις δράσεις που αναπτύσσουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας διαμόρφωσαν ως λαό. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, μιας ανθεκτικής στον χρόνο γλώσσας, μιας ζωντανής γλώσσας με τεράστια συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας αποτελούν απαραίτητα εχέγγυα για τους αυριανούς, ηθικούς και δημοκρατικούς πολίτες που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τους ανθρώπους που θα προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό και που θα αγωνιστούν για την επικράτηση των δικαίων του λαού μας, την απελευθέρωση της πατρίδας και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ ξανά τους διοργανωτές. Οι τοποθετήσεις από τους έγκριτους ομιλητές και οι εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν, θα τεκμηριώσουν τη διαχρονική πραγματικότητα της ελληνικότητας της Κύπρου και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνειδητοποίηση της ανεκτίμητης αυτής μας κληρονομιάς.

(ΕΑθ/ΓΣ)