Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2025 12:25

Εξαμηνιαίες Αναφορές Σεπτέμβριου 2024-Μαρτίου 2025

Άρθρο 13 του περί Διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων Νόμου 20(Ι)/2022

 Εφίσταται η προσοχή των εγγεγραμμένων εκπροσώπων ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος (Λομπίστες) στη νομική υποχρέωση υποβολής εξαμηνιαίων αναφορών προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΑκΔ).

Κάθε εγγεγραμμένο πρόσωπο στο Μητρώο Εγγραφής υποχρεούται να υποβάλει στην ΑΑκΔ, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2025, εξαμηνιαία αναφορά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, για κάθε εμπλοκή του σε διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου, αρχομένου την 01/09/2024.

Τα έντυπα υποβολής εξαμηνιαίων αναφορών είναι το L03 για φυσικά πρόσωπα και το L04 για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Αντίστοιχοι πίνακες, σε μορφή excel file, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΑΑκΔ.

Σε περίπτωση που δεν υπήρξε εμπλοκή σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης εντός του εξαμήνου θα πρέπει να υποβάλλεται γραπτώς στην ΑΑκΔ στο ίδιο το έντυπο εξαμηνιαίας αναφοράς ή με επιστολή ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία με Αξιωματούχο κατά την εν λόγω περίοδο.

Επισημαίνεται ότι εγγεγραμμένο πρόσωπο, το οποίο παραλείπει να υποβάλει την αναφορά του στην ΑΑκΔ είναι ένοχο αδικήματος, και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000, ή/και τις δύο αυτές ποινές.

(ΑΣ/ΜΣ)