28-12-2018 14:28
Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τονίζει ότι πέραν των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη στήριξη στα θύματα ώστε να δίνουν στοιχεία και να προχωρούν σε καταγγελίες. Στo πλαίσιo της κυβερνητικής πολιτικής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά από μέλος της Αστυνομίας που λειτουργεί αποτρεπτικά και δεν στηρίζει το θύμα ενδοοικογενειακής βίας να σπάει τη σιωπή του.
Προς τον σκοπό αυτό αποβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και η από κοινού αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών αυτών, καθώς και η από το 2015 επιχορήγηση από το Υπουργείο μας της τηλεφωνικής γραμμής 1440 ώστε να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως παρέχοντας οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου δυνατότητα στήριξης και ενθάρρυνσης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Διευκρινίζεται ότι η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, μετά από επικοινωνία με τον κ. Υπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι από της υπογραφής του Πρωτοκόλλου και στο πλαίσιο αυτού ο Σύνδεσμος ενημερώνει την ηγεσία της Αστυνομίας σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια συγκάλυψης του θύτη ή αποτροπής του θύματος και ότι το υπό αναφορά περιστατικό και άλλα παρόμοια προϋπήρξαν του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επικοινώνησε άμεσα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι είχαν ήδη δοθεί οδηγίες για διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, και μετέφερε ξεκάθαρα την θέση της Κυβέρνησης ότι δεν γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές μελών του Σώματος, που συνιστούν συγκάλυψη του θύτη ή που αποτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο το θύμα ενδοοικογενειακής βίας να προβεί σε καταγγελία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από τη νομοθεσία για τη βία στην οικογένεια, δημιουργούνται δομές για ενθάρρυνση των θυμάτων να δίδουν πληροφόρηση για την περίπτωσή τους και δεν δικαιολογείται κανένας αστυνομικός που γνωρίζει για περιπτώσεις – όπως αυτή στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα – να μην διεξάγει ή να ενημερώσει αρμοδίως για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ερευνών.
Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υποχρέωση οποιουδήποτε προσώπου να καταγγείλει συμπεριφορά ή πράξη που συνιστά βία προκύπτει από τον ίδιο τον νόμο που αφορά την οικογενειακή βία όταν αυτή «διαπράττεται στην παρουσία ανήλικου μέλους της οικογένειας» καθότι θεωρείται βία η οποία ασκείται εναντίον του εν λόγω ανηλίκου και η εν λόγω πράξη ή συμπεριφορά συνιστά αδίκημα. Συνεπώς, όταν η υποχρέωση αυτή αφορά οποιονδήποτε πολίτη, που σε περίπτωση παράλειψης διαπράττει αδίκημα, πόσο μάλλον εάν αυτός ο πολίτης είναι μέλος της Αστυνομίας στο οποίο έχει αναφερθεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια ετοιμασίας του Νόμου για τη Βία κατά των Γυναικών, που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει περιληφθεί αντίστοιχη πρόνοια, η οποία καθορίζει ρητή υποχρέωση οποιουδήποτε γνωρίζει περιστατικό βίας κατά γυναίκας να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να καταργηθεί ο άτυπος νόμος της σιωπής και να σταματήσει η νοοτροπία που για χρόνια συγκαλύπτει περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που δυστυχώς μόνο τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτονται μετά από ενθάρρυνση και στήριξη των θυμάτων βίας.
(ΕΚ/ΜΓ/ΣΧ)