Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 21:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΟΠΑΠ στην Κύπρο

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων επιτυχημένης και αξιόλογης παρουσίας της ΟΠΑΠ στα κυπριακά αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα. Θα ήθελα να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν μπορεί να βρίσκεται μαζί μας στην εορταστική αυτή εκδήλωση.

Αναντίλεκτα, η υπογραφή το 1969 της Διακρατικής Συμφωνίας για τη λειτουργία της ΟΠΑΠ στην Κύπρο θεωρείται χρονολογία σταθμός όσον αφορά στην προαγωγή του τομέα του αθλητισμού στον τόπο μας.

Ανιχνεύοντας κανείς όλο το φάσμα της μετέπειτα πορείας της, είτε ως Οργανισμού αρχικά είτε με τη μετεξέλιξή της ως εταιρείας αργότερα, διαπιστώνει ότι η διαχρονική συνεισφορά της επεκτεινόμενη πέραν του τομέα του αθλητισμού, αναγνωρίζεται καθόλα ωφέλιμη για την κυπριακή κοινωνία.

Απτό παράδειγμα αυτής της ευρύτερης σπουδαίας κοινωνικής προσφοράς της ΟΠΑΠ είναι και η ανάληψη της άξιας συγχαρητηρίων πρωτοβουλίας της να προχωρήσει στη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου «50 Άνθρωποι και Στιγμές που έγραψαν Ιστορία, 1969-2019».

Μέσα από το εν λόγω βιβλίο, όπως ακριβώς και ο τίτλος του υποδηλοί, αναδεικνύονται άνθρωποι και στιγμές που σημάδεψαν τα κυπριακά δρώμενα. Στιγμές ανάμεσα σε πληθώρα άλλων, ενδεικτικές των ανθρώπων του τόπου μας, των δυνατοτήτων, του ήθους, του ταλέντου, της υπομονής και της επιμονής τους, που οδήγησαν στην ευημερία, την πρόοδο, αλλά και την περηφάνια έναν ολόκληρο λαό.

Στιγμές απόλυτα ταυτισμένες με την προαγωγή πέντε βασικών πυλώνων, τους οποίους προτάσσει και η ΟΠΑΠ όσον αφορά την εκπλήρωση της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.

Συγκεκριμένα η ΟΠΑΠ, ξεπερνώντας την όποια θεσμική ή διαδικαστική υποχρέωση, συνέδεσε στενά το όνομα και τη δράση της με την ανάληψη πρωτοβουλιών επικεντρωμένων στην οικονομική ενίσχυση των τομέων της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, έχοντας μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή να επιδείξει ουσιαστικό και σημαντικό έργο.

Προς επίρρωση των προλεχθέντων αναφέρω ότι, με πλήρη ευαισθησία και αναγνωρίζοντας την υγεία ως πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο και θέλοντας να συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διέθεσε υψηλά ποσά για την υλοποίηση σχεδιασμών στον εν λόγω τομέα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν την κάλυψη αναγκών σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και τη στήριξη προγραμμάτων που εκτελούν διάφοροι φορείς υγείας. Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ Κύπρου, ούσα διαχρονικά αρωγός των προσπαθειών για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν και θα αλλάξουν τον χώρο της Υγείας, συμβάλλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό Κλινικών και Μονάδων στα δημόσια νοσηλευτήρια, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολυσήμαντο ρόλο τους στην υλοποίηση των προωθούμενων αλλαγών.

Αναλόγως, αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το μεγαλύτερο εφόδιο των νέων μας, ενίσχυσε ποικιλοτρόπως το πολυεπίπεδο έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο στις σχετικές με την εκπαίδευση δράσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, στάθηκε αρωγός θεσμών όπως αυτών των Μουσικών και Αθλητικών Σχολείων, των Συνδέσμων Γονέων, σχολικών διαγωνισμών και ,βεβαίως, των μαθητικών συσσιτίων.

Την ίδια στιγμή, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου, η ΟΠΑΠ καθιερώθηκε ως βασικός υποστηρικτής της πολιτιστικής έκφρασης και αναγέννησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, χορηγεί θεσμοθετημένες πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεις ή και δράσεις και πρωτοβουλίες φορέων και οργανωμένων συνόλων.

Παράλληλα, η ΟΠΑΠ έχοντας την πεποίθηση ότι οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας που πρεσβεύει ο αθλητισμός αποτελούν εχέγγυο για την καλλιέργεια και την πρόοδο των νέων και ευρύτερα των πολιτών και θέλοντας πρόσθετα να αναδείξει ταλέντα και να πετύχει ψηλές διακρίσεις για τον τόπο μας, έθεσε ως γνωστό τη λειτουργία της στην υπηρεσία του αθλητισμού.

 Συγκεκριμένα, πέραν της υλικοτεχνικής υποδομής, ανάμεσα σε άλλα, στηρίζει εκδηλώσεις, προγράμματα, αθλητές, τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ, ομοσπονδίες διαφόρων αθλημάτων, μη παραλείποντας τα προσφυγικά σωματεία και τους αγροτικούς συλλόγους.

Σεβόμενη επιπλέον το περιβάλλον, επένδυσε σταθερά στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας. Προς τον σκοπό αυτό, συμμορφώνοντας τη λειτουργία της στην ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των φυσικών πόρων, ανέπτυξε παράλληλα δράσεις που αφορούν αναδασώσεις, επιχορηγήσεις προγραμμάτων καθαριότητας και τη δημιουργία χώρων που αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Αναμφίβολα, η συνολική δράση που με συνέπεια υιοθετεί διαχρονικά η ΟΠΑΠ Κύπρου, αξιολογώντας στη βάση της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, την καθιστά έναν δυνατό και ειλικρινή σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας και Πολιτείας.

Συγχαίροντας τόσο τα προηγούμενα όσο και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τη μέχρι τώρα αξιοσημείωτη παρουσία και συνεπή προσφορά της, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε καταξίωση της άκρως επιμελημένης έκδοσης που παρουσιάζεται απόψε, ως επίσης εργαζόμενοι με τον ίδιο ζήλο να αξιωθείτε στο μέλλον ακόμη περισσότερες κατακτήσεις και επιτυχίες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σημ.: Τον χαιρετισμό εκφώνησε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

(ΜΚΥ)