Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2019 07:38

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας με την ευκαιρία της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Επ’ ευκαιρία της διπλής επετείου για το Ορθόδοξο Ελληνικό Έθνος, αυτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας του 1821, είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής  που απευθύνω προς τον απανταχού Ελληνισμό τα ειλικρινή συγχαρητήρια και τις θερμές ευχές του κυπριακού λαού.

Αναντίλεκτα, η εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου του 1821 ως η κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων για την απόκτηση της ελευθερίας τους, είναι, είτε το θέλουμε είτε δεν το επιθυμούν άλλοι, αποκαλυπτική του μεγαλείου και της ψυχής των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, οι οποίοι αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό πέτυχαν την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία του σύγχρονου, ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά την παγίωση των Οθωμανών στον ελληνικό χώρο, οι υπόδουλοι Έλληνες με παραδειγματική αντοχή και θέληση κατάφεραν μέσα από τη σύμπνοια ψυχής, να διατηρήσουν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα και παρά την καταπίεση, τις κακουχίες και τις στερήσεις, να προχωρήσουν στον αγώνα για τη δική τους αναγέννηση.

Αντλώντας, στην προσπάθεια να αποκτήσουν πατρίδα, δύναμη από τα διδάγματα ανάλογων αγώνων των προγόνων τους, αλλά και από τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, πέτυχαν να κατακτήσουν την ελευθερία τους και να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.

Αναλόγως πράττοντας, οι Έλληνες της Κύπρου, έχοντας σφυρηλατημένες τις ψυχές τους μέσα από τη σπουδή της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821, βρέθηκαν την 1η Απριλίου του 1955 αυθόρμητα στην πρωτοπορία της δικής τους Επανάστασης, για την απόκτηση της ελευθερίας και εν συνεχεία της ανεξαρτησίας τους.

Τιμώντας 198 χρόνια μετά, την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και ενθυμούμενοι την επέτειο της 1ης Απριλίου του 1955-‘59, δύο επετείων που σημάδεψαν την ιστορική μας πορεία, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι στην απαράμιλλη φιλοπατρία όλων των αγωνιστών και του λαού των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, στην οποία οφείλουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας τα οποία απολαμβάνουμε σήμερα.

Διανύοντας μία εποχή μεστή προκλήσεων και απειλών και δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, δικό μας ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις θυσίες όσων πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, είναι να φανούμε αντάξιοί τους.

Χρέος, το οποίο επιτάσσει πρωτίστως τη διδαχή από τα λάθη του παρελθόντος, τον αναστοχασμό, αλλά και την ανάληψη ευθυνών με κύριο σκοπό να επικρατήσουν οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμφίβολα, οι δύο αυτές επαναστάσεις ορόσημα για την Ιστορία μας ως κατάληξη μίας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης, επιβεβαιώνουν πως χωρίς ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, κανένας αγώνας δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Πως ακόμη χωρίς την αναγκαία ομοψυχία που διασφαλίζεται από τον κοινό στόχο απαλλαγής από την κατοχή και την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, οι προσπάθειες που για 45 χρόνια καταβάλλουμε θα αποτύχουν.

Μέλημά μας, είναι και θα πρέπει να είναι η συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδος μας.

Μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας, μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις, δίδοντας σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Αναμένουμε, και θέλω να ελπίζω πως ενδεχόμενα έτσι θα είναι, ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας και θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στην περιφερειακή σταθερότητα.

Από πλευράς μας, θα ήθελα με την πιο ισχυρή δύναμη της ψυχής μου να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ιστορικής μας ευθύνης και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε – και θέλω προς τούτο να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση - πάντοτε στο πλευρό μας την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδος.

Αλλά, όπως διαμορφώνονται οι καταστάσεις και όχι μόνον, με συμπαραστάτη άλλωστε την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία, οικοδομούμε την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον αποτελώντας την ίδια ώρα πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Για αυτή ακριβώς τη στήριξη ως κυπριακός λαός εκφράζουμε, για ακόμη μία φορά, τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας.

Το όραμα, οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους αγωνιστές των Εθνικών Επαναστάσεων του 1821 και του 1955-‘59, με πίστη και αρετή, ας γίνουν φάρος και οδηγός για την επιτέλεση του δικού μας καθήκοντος και χρέους, στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων  - και θέλω να το υπερτονίσω -  έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή των Κυπρίων, είτε ελληνικής είτε τουρκικής καταγωγής, στη γη που ζήσαμε για αιώνες.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, ό,τι καλύτερο, προκοπή, ευημερία, ανάπτυξη.

(ΜΛ/ΡΜ)