Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2019 12:30

Επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιείται στις 26 και 27 Μαρτίου 2019 διήμερη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Στην αποστολή συμμετέχει επταμελής ομάδα  εμπειρογνωμόνων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα) καθώς και τριμελής αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διήμερη παρουσία τους στην Κύπρο, οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), με τα μέλη της Διατμηματικής Επιτροπής του Υ.Π.Π. για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, με εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Συνομοσπονδιών Γονέων, με εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων και θα επισκεφθούν σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, όπου φοιτούν μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιεί συγκεκριμένη πολιτική εκπαίδευσης των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία κατά τα τελευταία χρόνια και έχει προχωρήσει τόσο σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στο θέμα αυτό, όσο και σε ετοιμασία σύγχρονου παιδαγωγικού υλικού. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο υλοποιεί μηχανισμούς παρακολούθησης της πορείας των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει προκλήσεις, κυρίως στη φάση υποδοχής των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.  

Η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ευαίσθητο και σημαντικό αυτό θέμα θα επιτρέψει την αναβάθμιση και βελτίωση των δομών που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και του περιεχομένου της εκπαίδευσης μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στην Κύπρο. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα διεξαγάγει μελέτη και θα καταθέσει εισηγήσεις εντός της παρούσας σχολικής χρονιάς, τις οποίες θα μελετήσει ενδελεχώς το Υπουργείο.

Τονίζεται ότι βασική επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να λειτουργήσουν βελτιωμένες δομές, ειδικά στην φάση της υποδοχής των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τόσο για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, όσο και για όλα τα παιδιά στο σχολείο.

(ΙΠ/AX/ΕΙ)