Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2019 13:21

Κυπριακό, ΑΟΖ και ευρωπαϊκές προκλήσεις στη συνάντηση των κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Κύπρου – Γερμανίας

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Κύπρου στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιώργου Λιλλήκα. Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Κύπρου στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο κ. Andrej Hunko και οι Αντιπρόεδροι της, βουλευτές κ. Johannes Schraps και κα Lisa Paus. Από πλευράς της κυπριακής Ομάδας Φιλίας, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Νίκος Τορναρίτης και τα Μέλη κα Ελένη Σταύρου, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Ευανθία Σάββα,  κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Brexit, οι μεταναστευτικές ροές, ο προσανατολισμός της ΕΕ και η αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν, εξάλλου, τους Γερμανούς συναδέλφους τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα μετά από το αδιέξοδο που επήλθε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans-Montana. Τόνισαν επί τούτου ότι, παρά τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, το αδιέξοδο συνεχίζεται λόγω της άκαμπτης θέσης της Τουρκίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι Κύπριοι βουλευτές ζήτησαν από τους Γερμανούς ομολόγους τους να στηρίξουν την Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό.

Οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν, επίσης, για την πρόσφατη εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση από την Τουρκία της ελεύθερης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

(ΜΛ/ΕΙ)