Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2019 18:42

Προσφώνηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στο Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Επιτρέψτε μου να απευθύνω ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στους φίλους συμμετέχοντες από το αδελφό νησί, τη Χίο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο και τον Δήμαρχο Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνού, καθώς και στην εκπρόσωπο του Προέδρου της Euroclassica, Καθηγητή John Bulver, κα Μαρία - Μαρκέλλα Βαρώνη. Θερμά καλωσορίζω και τον εκλεκτό ακαδημαϊκό, κ. Νικόλαο Κονομή, καθώς και τις καθηγήτριες και καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχω την τιμή να κηρύξω την έναρξη του Γ΄ Συνεδρίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας «Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», που αποτελεί συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου Ομήρεια που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Χίο, γενέτειρα του Ομήρου, αλλά και των Διεθνών Συνεδρίων Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, τα οποία έχουν καταστεί θεσμός στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου.

Το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο τιμά με τον πιο ουσιαστικό και πρέποντα τρόπο τους μεγάλους ποιητές, τον Όμηρο και τον Ησίοδο, σε σχέση με τον θησαυρό της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην εξακτίνωση των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και στην παγκόσμια ακτινοβολία Ελλάδας και Κύπρου.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί, επίσης, απόδειξη της άριστης συνεργασίας εδώ και 34 χρόνια, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Η προσφορά του ΕΚΠΑ για την Κύπρο είναι ανεκτίμητη και συμπληρώνει φέτος με τα πιο λαμπρά γράμματα τη συνολική πολυετή δράση του, η οποία ξεκίνησε και συνεχίζει ως μια σύντονη και πολύπλευρη προσπάθεια, που στόχο είχε να συνδράμει δημιουργικά τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου, συμβάλλοντας στην προβολή της πανάρχαιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μεγαλονήσου και στην προώθηση του μεγάλου εθνικού μας θέματος.

Καλωσορίζουμε στο νησί μας την εκπαιδευτική αποστολή από τη μητέρα Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Η συμμετοχή διδασκόντων και διδασκομένων της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποδεικνύει τον συνεχή ζήλο των εμπνευστών και πρωτεργατών της πολυετούς αυτής προσπάθειας, τους καθηγητές Παναγιώτη Κοντό και Ανδρέα Βοσκό.

Είμαι βέβαιος ότι το Διεθνές αυτό Συνέδριο θα συμβάλει στην περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση των συνέδρων σε θέματα αρχαιοελληνικής γραμματείας. Επίσης, θα προσφέρει ερεθίσματα για δημιουργική αξιοποίηση του πλούτου της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας σε σχέση με την ομηρική και ησιόδεια παράδοση και θα οδηγήσει σε μια πραγματικά γόνιμη επαφή με τον αρχαίο κόσμο, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα ιδεών, πρακτικών και αισθητικών αντιλήψεων.

Τα γραπτά μνημεία της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας αποτελούν κληρονομιά ελληνική, ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια. Ταυτίζονται με την κοινή ιστορική μοίρα Κύπρου και Ελλάδας και εκφράζουν την κοινή πανελλήνια πνευματική δημιουργία. Είναι πηγή από την οποία ο άνθρωπος μπορεί να αντλήσει διαχρονικές ιδέες, αξίες και ιδανικά στην προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τον σύγχρονο κόσμο. Ως εκ τούτου, η επαφή, η κατανόηση και η μελέτη της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας καθιστούν το άτομο ώριμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του παρόντος και να εξάγει συμπεράσματα για το μέλλον. Γι’ αυτό οφείλουμε και ως κοινωνία, να την αναγνωρίσουμε και να την εντάξουμε συνειδητά στο πολιτισμικό αξιακό μας σύστημα.

Καταληκτικά, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου στη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος» και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ.) της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας.

Κλείνοντας, εκφράζω, για μια ακόμη φορά, τις ευχαριστίες μου στους εκλεκτούς προσκεκλημένους εισηγητές, ευελπιστώντας σε συνέχιση της συνεργασίας μας με δράσεις ακόμη πιο καινοτόμες και δημιουργικές.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη του Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του. 

(ΙΠ/ΕΙ)