Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2019 14:38

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου σε ημερίδα για την προώθηση της ακεραιότητας και της διαφάνειας μέσω της εκπαίδευσης

Με ξεχωριστή ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα για την προώθηση της ακεραιότητας και της διαφάνειας μέσω της εκπαίδευσης, που αποτελεί μία πρωτοβουλία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών Cyprus Integrity Forum και Reaction σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και τους μαθητές του Ελληνόφωνου Δημοτικού του GC School of Careers.

Η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώνεται σε φαινόμενα, που απασχολούν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και πραγματοποιείται με σκοπό να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για το φαινόμενο της διαφθοράς, την έκταση και τις επιπτώσεις της μέσα στην κοινωνία, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η διαφθορά αποτελεί μια βασική αιτία της ηθικής κρίσης που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία. Δυστυχώς η διαφθορά παρουσιάζεται σε ποικίλες εκφάνσεις της ζωής μας και διαταράσσει πρωτίστως την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς του κράτους.

Κάθε ενεργός και δημοκρατικός πολίτης, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, φύλου και ηλικίας μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με τον τρόπο του στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση, ωστόσο, του φαινομένου μπορεί να είναι εφικτή εάν επενδύσουμε ως άνθρωποι και ως πολιτεία στον τομέα της παιδείας, η οποία μέσα από την οργανωμένη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαπαιδαγώγηση ανθρώπων με ψυχική και πνευματική καλλιέργεια, με ηθική συνείδηση, ανθρώπων με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.  Οι σημαντικές αυτές αρχές και αξίες, θα πρέπει να διέπουν όλους τους πολίτες, εάν επιθυμούμε να θεμελιώσουμε μια δίκαιη, σωστή και ισορροπημένη κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Cyprus Integrity Forum και Reaction με την αξιόλογη εθελοντική τους δράση ενισχύουν σημαντικά μια συντονισμένη προσπάθεια κατά της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουν ,μεταξύ άλλων, στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών και την εμπλοκή τους σε βιωματικές δραστηριότητες γύρω από το θέμα αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ως πολιτεία αποδεικνύουμε τη βούλησή μας να συνδράμουμε στην προστασία της ορθής λειτουργίας των θεσμών, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν και θεμελιώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τη συλλογική, αλλά και την προσωπική ευθύνη του καθενός γύρω από την προώθηση της ακεραιότητας και της διαφάνειας.

Είναι, επίσης, χρήσιμο και αναγκαίο να αξιοποιήσουμε την εκπαίδευση ως παιδαγωγικό και προληπτικό μέσο, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι μας αφενός να ενημερωθούν για τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, το φαινόμενο της διαφθοράς αφετέρου να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα οφέλη που προκύπτουν για το σύνολο της κοινωνίας, όταν υπάρχει διαφάνεια.

Καταληκτικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Διεύθυνση και τους μαθητές του Ελληνόφωνου Δημοτικού του GC School of Careers για τη φιλοξενία της σημερινής διοργάνωσης και τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ημερίδας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω, επίσης, στα Διοικητικά Συμβούλια και στα Μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Cyprus Integrity Forum και Reaction τόσο για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που αναπτύσσουν μεταξύ τους όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό έργο που επιτελούν.

Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους επικεντρώνεται στην ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του τόπου μας, το οποίο με τη σειρά του ανταποκρίνεται ενεργά και θετικά στην όλη προσπάθεια, στέλνει και ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι νέοι μας επιθυμούν και επιδιώκουν τη διαμόρφωση μίας καλύτερης κοινωνίας.

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)