Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2019 20:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη συνάντηση με μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας υποδέχομαι σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την τιμητικά πραγματοποιούμενη συνεδρία της Συνέλευσής σας στην πατρίδα μας, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την ίδρυσή της.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να εξάρω τη δραστηριότητα της Συνέλευσης – που απαριθμεί βουλευτές από 25 χώρες - η οποία ως μία πρωτοπόρα πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων μέσα από τον διάλογο και τις ποικίλες δράσεις που ανέλαβαν διαχρονικά τα μέλη της επιτέλεσε στα 25 χρόνια της λειτουργίας της πλούσιο και επιτυχημένο έργο.

Έργο, το οποίο, ως η φιλοσοφία και οι ιδρυτικοί σκοποί της Συνέλευσης υποδηλούν, εδράστηκε στην κοινή προσπάθεια, με στόχο την προώθηση λύσεων στα κρίσιμα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, μέσω της ενεργοποίησης της Ορθοδοξίας και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της σύζευξης των αξιών και των αρχών που πρεσβεύουν.

Δεδομένης της σθεναρής υποστήριξης και προσήλωσης όλων των μελών της Συνέλευσης στις αξίες και αρχές αυτές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται σε εκείνες του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, εκλαμβάνεται ως καθοριστικής σημασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, την ύπαρξη φαινομένων όπως η ανθρωπιστική κρίση, η τρομοκρατία, η πείνα και η δυστυχία, οι πολεμικές, οι φονταμενταλιστικές, οι θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις με συνεπακόλουθο τον βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και τις εντεινόμενες μεταναστευτικές ροές, η συμβολή σας είναι σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών μας.

Ιδιαίτερα για μία χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία βιώνει την κατοχή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για 44 και πλέον χρόνια, ανάλογες ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες θεωρούνται άκρως σημαντικές.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Είμαι ενήμερος ότι για τις εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα έχετε ήδη τύχει εκτενούς ενημέρωσης κατά τις συναντήσεις που είχατε με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο αγώνας μας αφορά την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος.

Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας και , συγκεκριμένα, της κατοχικής δύναμης.

Λύση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.

Θα ήθελα την ίδια ώρα να σας διαβεβαιώσω, ως άλλωστε αποδεικνύει και η στοχευμένη πολιτική που ακολουθούμε, ότι όραμα και φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο σταθερότητας και δημιουργίας συνεργειών για την προαγωγή της αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, και ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.

Εκείνο που απαιτείται, συνειδητοποιώντας την κοινή βάση των προβλημάτων και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι λαοί, είναι όλα τα κράτη να μπορέσουμε να επιτύχουμε διαρκείς και βιώσιμες πολιτικές λύσεις που θα προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι οποίες θα προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από ασύμμετρες απειλές.

Ως άλλωστε καταφανώς μαρτυρείται και από την ιδρυτική συμμετοχή με τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, αλλά και τη μετέπειτα αδιάλειπτη ενεργό συμμετοχή Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η Κύπρος ως κιβωτός Ορθοδοξίας και Κοινοβουλευτισμού, είναι ανέκαθεν στρατευμένη στην προσπάθεια, στη φιλοσοφία και τους στόχους που έχετε θέσει ως Συνέλευση.

Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης της Κυπριακής Πολιτείας και του συνόλου του λαού, για την αξία της προσφοράς της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τιμούμε σήμερα τη Γραμματεία της.

Είμαι βέβαιος ότι η σεμνή αυτή αναγνώριση του βασισμένου στην αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη έργου που επιτελείτε με το συμβολικό Καράβι της Κερύνειας, το ναυάγιο του οποίου βρίσκεται στο κατεχόμενο Κάστρο της Κερύνειας, θα αποτελέσει για εσάς ένα ακόμη κίνητρο που θα ενδυναμώσει τον αγώνα σας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως επίσης και για να αναπτύξετε ακόμη περισσότερες δράσεις υπέρ της ευημερίας της ανθρωπότητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη διαρκή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δεδομένη την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, για όσα μέχρι σήμερα μέσα από τους αγώνες, μέσα από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύετε έχετε προσφέρει τόσο στην ιδιαίτερη μου πατρίδα όσο και στο σύνολο των χωρών.

-------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ