Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 10:35

Ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, στη Ντόχα

Συνεχίζονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ οι εργασίες της 140ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο των οποίων ο βουλευτής κ. Χρίστος Ορφανίδης συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση μισθοφόρων, ως μέσου υπονόμευσης της ειρήνης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι, έχοντας κίνητρο το ιδιωτικό κέρδος και όχι την ευημερία της χώρας που εξυπηρετούν, οι μισθοφόροι αναλαμβάνουν συνήθως προκαθορισμένες αποστολές, με στόχο την εξάλειψη απειλών και όχι απαραίτητα τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, οι μισθοφόροι συχνά συμμετέχουν σε δραστηριότητες και πρακτικές που περικλείουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες. Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι, σήμερα, οι πολίτες ξένων χωρών που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες αποτελούν ιδιαίτερη απειλή, καθώς δεν υπάρχει κοινός νομικός ορισμός ή φορέας ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα ζητήματα που προκύπτουν από τις ενέργειές τους, όπως η προσηλύτιση νέων με εναλλακτικές και ανορθόδοξες μεθόδους.

Ο κ. Ορφανίδης υπογράμμισε ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μισθοφόρων, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να προβούν στη θέσπιση ή τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας, αλλά και να ασκήσουν αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των συναφών κυβερνητικών πολιτικών. Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη δημιουργίας ρυθμιστικών φορέων για τη μέτρηση και αποτροπή της πρόσληψης, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης μισθοφόρων. Οι βουλευτές, επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης, πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της χώρας τους δεν δύνανται να συμμετέχουν ως αμειβόμενοι επαγγελματίες στρατιωτικοί σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών. Τόνισε δε ότι οι βουλευτές οφείλουν επίσης να ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να δημιουργούν προσβάσιμους μηχανισμούς καταγγελιών και να λάμβάνουν μέτρα κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε, τέλος, ότι αποτελεί καθήκον των εκπροσώπων του λαού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για προώθηση και ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου και να συμβάλλουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην επίτευξη συνθηκών διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για την παγκόσμια κοινότητα.

 

ΑΜ/ΕΙ