Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 10:27

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται σήμερα με την ευκαιρία της έναρξης του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Ιδιαίτερα καλωσορίζω στην Κύπρο την Πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, Δόκτωρα Regina Vanderlinde, την οποία έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στον φετινό διαγωνισμό. Πριν από λίγο, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί της και να συζητήσουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην καθολική ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, γνωστός ως O.I.V., καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου σε αυτόν, ως ένα από τα ιστορικά του μέλη.

Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου καθιερώθηκε από το 2006 ως ετήσιος θεσμός και κατάφερε μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί ως η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη συνείδηση των κύπριων οινοπαραγωγών, οινοφίλων και καταναλωτών. Ο διαγωνισμός έχει αγκαλιαστεί από τους οινοπαραγωγούς του τόπου μας καθώς έχει συμβάλει στη βελτίωση και ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των κυπριακών οίνων. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 36 οινοποιεία και 194 οίνοι διαφόρων κατηγοριών και αποτελεί νέο ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς.

 Ο εν λόγω διαγωνισμός, συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης σχετικά με την ποιότητα των οίνων, στην ενθάρρυνση της παραγωγής τους, στην υπεύθυνη κατανάλωση τους ως μέρος του πολιτισμού μας, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας.  Στον διαγωνισμό αυτό, όπως και σε κάθε οινικό διαγωνισμό, δεν συμμετέχουν μόνο οι οινοπαραγωγοί και οι οίνοι τους αλλά έμμεσα και οι αμπελουργοί και τα αμπέλια τους, αφού η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι εξίσου σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα όσο και η διαδικασία, ο τρόπος και οι συνθήκες παραγωγής.

Η διοργάνωση του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου επιβεβαιώνει τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα. Η πολιτική μας για τον τομέα αυτό ακολουθεί πιστά και καθολικά το ευρωπαϊκό οινικό μοντέλο που βασίζεται στην ιστορικότητα του αμπελώνα, στη μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών που τον συνθέτουν και στην αυθεντικότητα των οίνων.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο υλοποίησης του οράματος και της στρατηγικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διαθέσιμες πιστώσεις των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εκταμιεύονται πλήρως. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του επενδυτικού μέτρου καθώς και άλλων επιχορηγημένων δράσεων για τον κυπριακό αμπελώνα, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Το προσεχές φθινόπωρο, θα προβούμε σε νέα προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, με ιδιαίτερη στόχευση στις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού αμπελώνα. Η νέα προκήρυξη, θα προσφέρει στους αμπελουργούς μας την ευκαιρία να αποκτήσουν σύγχρονα μέσα παραγωγής, με απλοποιημένες διαδικασίες και με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από το 50 μέχρι και το 70%.

Αγαπητοί φίλοι,

Την επταμελή Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού συνθέτουν διακεκριμένοι κριτές, με πολύ αξιόλογα βιογραφικά και πλούσια συμμετοχή σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η Δόκτωρ Vanderlinde, οινολόγος διεθνούς κύρους, πέραν από την επίβλεψη των διαδικασιών, θα εκτελεί και χρέη Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού. Θα ήθελα να επισημάνω ότι, παρά τις αυστηρές διαδικασίες που ακολουθούνται και εποπτεύονται από τον O.I.V, τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι διαγωνιζόμενοι οίνοι λαμβάνουν πολύ ψηλές βαθμολογίες, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαγωνισμός, πέραν του διαδικαστικού του μέρους, δίνει την ευκαιρία για τη διοργάνωση μια σειράς πρόσθετων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως τον κυπριακό οίνο, όπως είναι η τεχνική ημερίδα και οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, καθώς και η τελετή βράβευσης, η οποία θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Λεμεσού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου, για την καθοριστική συμβολή τους στη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον φίλο Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος στηρίζει εμπράκτως τον Διαγωνισμό, παραχωρώντας τις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολωμονίδης» για το διαδικαστικό του μέρος και συμβάλλοντας στη δημοσιοποίησή του. Τέλος ευχαριστώ θερμά τους κριτές του φετινού διαγωνισμού και τους εύχομαι να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στη χώρα μας. Εύχομαι, επίσης, καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους.

(ΜΑΚ)