Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 12:21

Παρέμβαση της βουλεύτριας Σκεύης Κουκουμά στις εργασίες της 140ής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συνεχίζονται στη Ντόχα του Κατάρ οι εργασίες της 140ής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Η βουλεύτρια κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα συμμετείχε την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο: «Επίτευξη Καθολικής Κάλυψης Υγείας μέχρι το 2030: ο ρόλος των κοινοβουλίων στην διασφάλιση  του δικαιώματος στην υγεία».

Η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου, ήταν αφιερωμένη στην καθολική κάλυψη υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας ότι, παρόλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, το κρίσιμο αυτό ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο. Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των κρατών μελών του ΟΗΕ για κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίτευξη καθολικής κάλυψης στον τομέα της υγείας μέχρι το έτος 2030, η κα Κουκουμά υπέδειξε ότι, σήμερα, τουλάχιστον ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Η Κύπρια βουλεύτρια τόνισε παράλληλα ότι οι βουλευτές, ως εκλεγμένοι αξιωματούχοι, έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών, προτάσσοντας το δικαίωμα για υγεία και ασφάλεια. Οι βουλευτές οφείλουν, πρόσθεσε, να υιοθετήσουν σχετική νομοθεσία, να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο, να προωθήσουν την έννοια της καθολικής κάλυψης υγείας και να στηρίξουν την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η κα Κουκουμά τόνισε επίσης ότι οι βουλευτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε συγκεκριμένες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι τα άτομα με ιδιάζοντα προβλήματα υγείας αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες σε περίθαλψη, αλλά με ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση.

Η κα Κουκουμά αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει το Γενικό Σύστημα Υγείας, που η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε το 2017, υπογραμμίζοντας ότι αυτό βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθολικότητας. Τόνισε, τέλος, ότι η υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και η δυνατότητα παροχής ποιοτικής περίθαλψης δεν πρέπει πλέον να διακυβεύεται ή να θεωρείται πολυτέλεια.

Η κα Κουκουμά συμμετείχε, εξάλλου σε συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης ως μέλος του Προεδρείου του Φόρουμ, όπου ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεδρίας του Προεδρείου.

(ΜΛ)