Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 13:52

Παρέμβαση Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στις εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕΕ, στη Βιέννη

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Βιέννη, οι εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που φιλοξενούνται από το  Αυστριακό Κοινοβούλιο. Στη Διάσκεψη συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αδυναμία της ΕΕ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το δημοκρατικό έλλειμμα, σημείωσε, συνεχίζει να υφίσταται και τυγχάνει εκμετάλλευσης από φωνές λαϊκισμού, που ολοένα αυξάνονται και κερδίζουν έδαφος, πλήττοντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και αποσκοπώντας στον αποπροσανατολισμό των Ευρωπαίων πολιτών από το κοινό Ευρωπαϊκό όραμα. Τόνισε δε ότι ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος επειδή οι πολιτικοί απομακρύνθηκαν από την ουσία της πολιτικής, ακολουθώντας πρακτικές επικοινωνιακών προσεγγίσεων. Πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης, να επαναφέρουμε τα προβλήματα των πολιτών στο επίκεντρο της πολιτικής και να πάψουμε να έχουμε την επικοινωνία ως κύριο στόχο.

Αντίβαρο στο δημοκρατικό έλλειμμα, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, αποτελεί η ανάδειξη των ενωσιακών επιτευγμάτων από την απαρχή της κοινοτικής αρχιτεκτονικής και η υλοποίηση πιο ορατών δράσεων για τον Ευρωπαίο πολίτη. Ο Ευρωπαίος πολίτης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναμένει περισσότερη Ευρώπη σε εκείνους τους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητά του και τον επηρεάζουν περισσότερο. Αναμένει μια πιο ανθρωποκεντρική Ευρώπη, η οποία να ανταποκρίνεται στις κοινωνικοοικονομικές προσδοκίες του και να αντιμετωπίζει πλήρως καίρια ζητήματα, όπως η τρομοκρατία και το προσφυγικό. 

Αναφερόμενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, που θα ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης, καθιστώντας την μια πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου ο πολίτης θα εκφράζει τις απόψεις του για το κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον και η άποψή του θα εισακούεται. Η Ευρώπη, ανάφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση των δύσκολων ζητημάτων και προβλημάτων που αποτελούν τα αδύνατα της σημεία. Επιπρόσθετα, ανέφερε, ως κοινοβουλευτικοί, επικεντρωνόμενοι στη στοχοθέτηση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, πρέπει να αναλάβουμε τις αναγκαίες δράσεις, μεταξύ άλλων, ενάντια σε εκφράσεις και δηλώσεις μίσους, εκστρατείες παραπληροφόρησης, κακή χρήση προσωπικών δεδομένων και απειλών στην κυβερνοασφάλεια. Σχετικά με την προσπάθεια για περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα στο ενωσιακό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μνεία στην πολύχρονη συνεργασία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, μέσω ανταλλαγών, διαλόγου και πολλαπλών διακοινοβουλευτικών συναντήσεων, ως παραδείγματα της δέσμευσης για συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Η Διάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση Συμπερασμάτων.

(ΜΓ/ΣΧ)