Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 15:08

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Παρασκευή Μίχου πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση ανταπόκρισή της να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, για να συζητήσουμε το θέμα των αυξημένων ροών αιτητών ασύλου και το μεταναστευτικό. Έχουμε αποφασίσει ότι, σε συνεργασία, θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης με τη βοήθεια την οποία μπορεί να μας προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε και τις δικές μας διαδικασίες όσον αφορά στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αλλά πάρα πολύ σημαντική είναι και η σύσταση του διοικητικού δικαστηρίου σύντομα ούτως ώστε να αρχίσουν και οι αναγκαστικές επιστροφές. Συζητήσαμε αρκετά θέματα τεχνοκρατικής φύσης που χρειαζόμαστε βοήθεια που θα αυξήσει τη διοικητική μας επάρκεια, θα υπάρξει συνέχεια και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω την κα Μίχου γιατί όντως χρειαζόμαστε και τεχνογνωσία και όση περισσότερη διοικητική βοήθεια μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρωτόγνωρο για την Κύπρο φαινόμενο» κατέληξε ο Υπουργός.

Σε δηλώσεις της στη συνέχεια, η κα Μίχου ευχαριστώντας τον Υπουργό Εσωτερικών ανέφερε: «Είχαμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Όπως ξέρετε είχε έρθει και ο κ. Αβραμόπουλος τον Μάρτιο. Εγώ λοιπόν έχω έρθει – και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία – για να βάλουμε κάτω και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον Υπουργό, την Κύπρο, για να ανταπεξέλθει σε αυτό το φαινόμενο. Ξέρετε φυσικά όλοι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ροή, ξέρετε επίσης ότι η ροή αυτή που υπάρχει έχει διαφορετική πλέον σήμερα δομή από πλευράς εθνικοτήτων, άρα λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γενική Διεύθυνση στην οποία έχω την τιμή να προΐσταμαι μπορεί να βοηθήσει, οπωσδήποτε, στις διαδικασίες εδώ στο εσωτερικό, αλλά και με τα γραφεία τα οποία έχουμε, που παίζουν βοηθητικό ρόλο, και επίσης και με τις σχέσεις με τις τρίτες χώρες γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει, επίσης, ένα ρόλο και έχει συμφωνίες με τρίτες χώρες, οπότε μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στην πράξη για τις επιστροφές που είναι πάρα πολύ σημαντικό σαν μήνυμα και σαν μια διαδικασία η οποία γίνεται στην όλη διαδικασία του ασύλου. Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είδα χθες και σήμερα. Έχω επισκεφθεί το Πουρνάρα, έχω επισκεφθεί το Κέντρο των Ασυνόδευτων στη Λευκωσία, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, γίνεται καλή δουλειά και θα γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά με τη συνεργασία όλων μας», κατέληξε η κα Μίχου.

(ΑΧ/ΣΧ)