Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2019 11:33

Διορισμός Προέδρου και Μελών της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων για την περίοδο 2019-2024

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού διόρισε στις 19 Μαρτίου 2019 τον Πρόεδρο και τα μέλη της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ), για την περίοδο 2019-2024.

Η νέα σύνθεση της ΜΚΕΤΓΟ είναι η ακόλουθη:

Α/Α ΟΜΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Ιδιότητα
1 Χατζηράφτης Ανδρέας, Πρόεδρος Πολιτικός Μηχανικός, Τοπογράφος/Χαρτογράφος, Αν. Πρώτος Κτημ. Λειτ., Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας
2 Τασούλα Χατζηπροδρόμου Νομικός, Πρ. Διοικητική Λειτουργός, ΥπΠκΠ
3 Περδίκης Στυλιανός Αρχαιολόγος, Εκπαιδευτικός
4 Αναξαγόρου Νάτια Γλωσσολόγος, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού
5 Ζούμος Ιούλιος Εκπαιδευτικός/Ηλ. υπολ. ΥπΠκΠ
6 Κάρουλλα-Βρίκκη Δήμητρα Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Γλωσσολόγος
7 Χριστοδούλου Νίκη Γλωσσολόγος, Εκπαιδευτικός
8 Ανδρέας Φωτίου Διπλωμάτης, Υπουργείο Εξωτερικών
9 Σπύρος Αρμοστής Γλωσσολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
10 Γιώργος Σεκκές Γεωγράφος, Εκπαιδευτικός

 

Η Μόνιμη Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων δημιουργήθηκε αρχικά το 1967 και επισημοποιήθηκε με την Απόφαση αρ. 15.769 του Υπουργικού Συμβουλίου στις 21 Απριλίου 1977. Η Επιτροπή αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Νόμο Ν.66(Ι)/98 και τους κανονισμούς ΚΔΠ 443/2001, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ως η Αρμόδια Αρχή, διορίζει τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κάθε πέντε χρόνια.

Η Επιτροπή, στα πλαίσια των καθηκόντων της, ασχολείται κυρίως με τα ακόλουθα θέματα:

1.    Επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων των σχετικών προς την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2.    Καταγράφει τα γεωγραφικά ονόματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μελετά και υποβάλλει στην Αρμόδια Αρχή για έγκριση τις εισηγήσεις της για την τυποποίηση και κωδικοποίηση των γεωγραφικών ονομάτων.

3.    Εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στις διεθνείς διασκέψεις και συνόδους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε θέματα της αρμοδιότητάς της και συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με τις αντίστοιχες εθνικές επιτροπές άλλων χωρών, προς επίτευξη των σκοπών που προβλέπονται στη νομοθεσία. Στον ιστότοπο του ΟΗΕ έχουν καταχωρηθεί δημοσιεύσεις άρθρων της ΜΚΕΤΓΟ για την Κύπρο, που έγιναν πρόσφατα στα UNGEGN Bulletins με αρ. 49, 51, 52, 53, 54 και 55. Βλ. σύνδεσμο: https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/UNGEGN/bulletin.html

4.    Συμβουλεύει τις αρμόδιες τοπικές Αρχές για την ονομασία ή μετονομασία οδών, καθώς και τον τρόπο γραφής των ονομάτων.

5.    Παρακολουθεί την εφαρμογή της τυποποίησης των γεωγραφικών ονομάτων και του συστήματος μεταγραφής του ελληνικού αλφαβήτου στο ρομανικό σύστημα γραφής του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ 743), που έγινε αποδεκτό από την Πέμπτη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως πρότυπο του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO 843.3) και υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή επιλέγει από τους υφιστάμενους τύπους γεωγραφικών ονομάτων, έναν μόνο τύπο προς επίσημη και διεθνή χρήση, αφού εξετάσει την σκοπιμότητα επιλογής του συγκεκριμένου αυτού τύπου από γλωσσολογικής, γραμματικής, αισθητικής, κοινωνικής και ιστορικής πλευράς.

Η Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία από τον χώρο της ιστορίας, γλωσσολογίας, αρχαιολογίας, φιλολογίας, χαρτογραφίας και λαογραφίας, που βοηθούν στην ετυμολόγηση, ορθογράφηση και τυποποίηση των τοπωνυμίων και των ονομάτων των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου.

Βασικό καθήκον της Επιτροπής είναι επίσης η αντιμετώπιση της τουρκικής αυθαιρεσίας η οποία προσπαθεί να επιβάλει καινούργια παράνομα ονόματα, να διαγράψει και να εξαφανίσει τα ιστορικά ονόματα της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές. Έτσι, σε κάθε διεθνές βήμα, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και με καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση μέσω διαδικτύου και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Επιτροπή αγωνίζεται για τα ιστορικά ονόματα της Κύπρου και καταφέρνει να γίνουν σεβαστά και η τουρκική αυθαιρεσία να ακυρώνεται.

Στον ιστότοπο της Επιτροπής (www.geonoma.gov.cy), έχουν καταχωρηθεί πληροφορίες που αφορούν στο ιστορικό, στην νομοθεσία και στους κανονισμούς λειτουργίας της Επιτροπής, πληροφορίες σε σχέση με τη στελέχωσή της, ανακοινώσεις και δραστηριότητες, κείμενα από τη συμμετοχή της σε συνέδρια και εκδηλώσεις, αναφορές στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της τουρκικής αυθαιρεσίας για παράνομη αλλοίωση των ιστορικών ονομάτων της Κύπρου, χάρτες, υλικό για τη μεταγραφή των ονομάτων στο ρομανικό αλφάβητο κλπ.

Τα γεωγραφικά ονόματα της Κύπρου έχουν τυποποιηθεί (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ΟΗΕ) και δημοσιευθεί στο επίσημο Τοπωνυμικό Λεξικό: «A Complete Gazetter of Cyprus». Το λεξικό αυτό κατατέθηκε από το 1987 στην αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγκρίθηκε με ευνοϊκότατα σχόλια. Το περιεχόμενο του Τοπωνυμικού Λεξικού είναι αναρτημένο και στον ιστότοπο της Επιτροπής μας για ευκολότερη χρήση από τους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση: http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html.

Στην ακόλουθη διεύθυνση του ιστοτόπου της Επιτροπής υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματη μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 743, (που είναι ταυτόσημο με το Διεθνές Πρότυπο ISO 843) και το οποίο έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:

http://www.geonoma.gov.cy/index.php/typopoiisi/metagrafi-ellnikou-alfavitou

Τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα αποτελούν σημαντικότατο αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται στο Τοπωνυμικό Λεξικό, το οποίο κατατέθηκε και έγινε αποδεκτό από τα Ηνωμένα Έθνη, προστατεύονται δε από σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών (III/16, VI/9, VIII/9, IV/19 και IX/4), καθώς και από σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (71(Ι)/2013). Τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να τυγχάνουν σεβασμού από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της ΜΚΕΤΓΟ. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορείτε να απευθύνεται στη σελίδα της ΜΚΕΤΓΟ στη διεύθυνση: www.geonoma.gov.cy.

(ΜΓ)