Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2019 10:54

Αναφορές του Υπουργού Οικονομικών στη χθεσινή έκδοση Κυπριακού Ομολόγου, το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και τις αποκοπές στους μισθούς στη Δημόσια Υπηρεσία

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε δηλώσεις σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα, αναφορές έγιναν, όσον αφορά τη χθεσινή έκδοση Κυπριακού Ομολόγου, το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και τις αποκοπές στους μισθούς  στη Δημόσια Υπηρεσία.

Οι σχετικές ερωτο-απαντήσεις, έχουν ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι γίνεται με την εξόφληση του ρωσικού δανείου;

Απάντηση: Τα αποτελέσματα είναι θετικά και, ειδικότερα, η εικόνα της Κύπρου έχει δραστικά βελτιωθεί. Συνεπώς, μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε καινούριο δανεισμό, ο οποίος είναι καλύτερος, έχει πλεονέκτημα σε 2 σημεία: Πρώτον, να είναι πιο φθηνό το κόστος και, δεύτερον να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια. Το κόστος βεβαίως σχετίζεται με τη διάρκεια. Αν δανειζόμαστε για 2 χρόνια (η αντίστοιχη περίοδος μ’ αυτό που είχε το ρωσικό δάνειο), το επιτόκιο πιθανό να ήταν ελάχιστα πάνω από το μηδέν (0). Το πιο συγκρίσιμο είναι το πενταετές. Παρόλο που έχει υπερδιπλάσια περίοδο/διάρκεια .Δεν θα το ξοφλήσουμε σε 2 χρόνια αλλά σε 5, άρα έχουμε μεγαλύτερη άνεση και έχει επιτόκιο γύρω στο 0,67%. Το διετές ρωσικό δάνειο που είχαμε αυτή τη στιγμή είχε επιτόκιο 2,5%. Το 30ετές δάνειο έχει ,βεβαίως, μεγαλύτερο κόστος, αλλά πρέπει να συγκρίνεις όμοια πράγματα: 30ετές με 30ετές, 10ετές με 10ετές. Ακόμη και αν τα βάλουμε όλα μαζί, και αν συνυπολογίσουμε το κόστος του 30ετούς, την πολύ μεγάλη διάρκεια/άνεση που θα εξασφαλίσουμε και πάλι το κόστος το συνολικό είναι κάτω από 2%. Συνεπώς έχουμε μια εξοικονόμηση και όσον αφορά το επιτόκιο που πληρώνουμε και όσον αφορά τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας να το ξοφλήσουμε. Είναι πολύ εύκολα αντιληπτό αν κάποιος σκεφτεί το δικό του προσωπικό δάνειο. Αν πρέπει π.χ. να ξοφλήσει €200.000 μέσα σε περίοδο 2 ετών και με ένα επιτόκιο 2,5% να μπορεί να πάει σε μια τράπεζα και να εξασφαλίσει όχι μόνο μεγάλη παράταση στην περίοδο εξόφλησης ,να μπορεί να το ξοφλήσει όχι σε 2 χρόνια αλλά σε 5, αλλά να είναι και το επιτόκιο χαμηλότερο.

Όπως βλέπουν όλοι, συχνά πλέον, πραγματοποιούμε πράξεις δανεισμού στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Η Κύπρος μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ χαμηλότερο κόστος για τον δανεισμό/χρέος της. Αυτό οφείλεται , πρώτον στα διεθνή δεδομένα (των διεθνών αγορών), ασφαλώς η Κύπρος ασφαλώς δεν είναι στο επίκεντρο των διεθνών αγορών, άρα έχουμε ευνοϊκά δεδομένα στις διεθνείς αγορές και ,δεύτερον έχουμε δραστικά βελτιωμένη εικόνα για την Κύπρο, όπως σχολίαζαν χθες οι Financial Times. Aυτά τα δεδομένα είναι που αξιοποιούμε και αυτά τα δεδομένα δείχνουν και την απόσταση που έχουμε διανύσει από την περίοδο 2010-2013 (που δεν μπορούσαμε να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ).

Ερώτηση: Γιατί επιλέξαμε αποπληρωμή του ρωσικού δανείου και όχι κάποιου άλλο;

Απάντηση: Δεν έχουν όλα τα δάνεια δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής με μονομερή απόφαση. Αυτός ήταν ένας παράγοντας. Γι’ αυτό, πριν 2 χρόνια είχαμε ξοφλήσει πρόωρα ένα μέρος του δανείου που πήραμε από το ΔΝΤ, το ακριβότερο μέρος εκείνου του δανείου διότι είχαμε το δικαίωμα να προβούμε σε πρόωρη αποπληρωμή. Δεν είναι πάντοτε στην ευχέρεια του δανειολήπτη ,στην προκειμένη περίπτωση το κρατος, να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή. Για παράδειγμα, τα διεθνή ομόλογα δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό σε καμιά χώρα. Επειδή όμως είχαμε ένα διμερές δάνειο και όχι συνηθισμένο ,ήταν από μια κυβέρνηση σε άλλη κυβέρνηση, υπήρχε αυτός ο όρος τον οποίο αξιοποιήσαμε έχοντας υπόψη τελικά αυτό που  έχω ήδη αναφέρει, ότι θα μας κόστιζε περισσότερο.

Ερώτηση: Μπορούμε να συγκρίνουμε με το τι γίνεται σε άλλες χώρες;

Απάντηση: Προσεγγίζουμε με πολύ γοργούς ρυθμούς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εκεί που είχαμε διαφορά από τα επιτόκια των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 4%, 3,5% ,τώρα αυτή η διαφορά έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 1% αναλόγως και της χώρας. Είμαστε π.χ. σε καλύτερη θέση από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ελλάδα και είμαστε πολύ κοντά στο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και πιο ψηλά απ’ ό,τι η Γερμανία και η Ολλανδία. Αυτό ,όμως, που μετρά κάποιος είναι τη διαφορά, την απόσταση μεταξύ του δικού του κόστους δανεισμού και αυτού της Γερμανίας, επειδή η Γερμανία είναι η χώρα αναφοράς, η χώρα που έχει τα πιο σταθερά και ευνοϊκά επιτόκια. Αυτή η ψαλίδα είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ.

Ερώτηση: Έχουμε κάποια εξέλιξη για το σχέδιο  «ΕΣΤΙΑ»;

Απάντηση: Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη. Δεν έχουμε ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι ολόκληρο το σχέδιο στη Νομική Υπηρεσία. Είναι ένα συμφωνητικό έγγραφο βασισμένο στο σχέδιο όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συμφωνητικό θα το υπογράψει το κράτος και η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Αντιλαμβάνομαι τον φόρτο εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας αλλά, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, η εξέταση θα γίνει πολύ σύντομα για να μπορέσουμε έγκαιρα να ανοίξουμε το σχέδιο. Ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που αγωνιούν για να υποβάλουν την αίτησή τους. Ούτως ή άλλως, οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τέλος του χρόνου. Είναι μια εκκρεμότητα. Έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν στα μεγάλα και σημαντικά, δηλαδή η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Μόλις έχουμε στα χέρια μας το συμφωνητικό από τη Νομική Υπηρεσία, τα πράγματα θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Κάθε τέτοια διαδικασία θα έχει και τη δυσκολία της και τις πρακτικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν στην πορεία. Η αρχή θα είναι δύσκολη. Μετά, θα είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί επαναλαμβανόμενο σε ετήσια βάση. Θεωρώ ,λοιπόν, πως η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής, το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα πέρα από αυτή τη μικρή καθυστέρηση.

Ερώτηση: Τί γίνεται με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις αποκοπές στον Δημόσιο Τομέα;

Απάντηση: Η Νομική Υπηρεσία χειρίζεται το θέμα. Έχουμε δώσει επισήμως εντολή/εξουσιοδότηση στη Νομική Υπηρεσία να κινηθεί. Σήμερα δεν έχω κάποια ειδική πληροφόρηση ότι θα υποβληθεί έφεση. Είναι κάτι που είχε αποφασιστεί μεταξύ Κυβέρνησης και Νομικής Υπηρεσίας και στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων πριν από 10 περίπου μέρες. Είναι μια απολύτως αναγκαία κίνηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρέπει να γίνει.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης για τις αποκοπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα των καθηγητών του Πανεπιστημίου;

Απάντηση: Δεν έχω επίσημη ενημέρωση και δεν θέλω να προβαίνω σε σχόλια βάσει της δημόσιας πληροφόρησης, ειδικά για τέτοια ζητήματα που είναι νομικής φύσεως. Δεν έχω λάβει την πληροφόρηση και την ερμηνεία από τη Νομική Υπηρεσία. Αντιλαμβάνομαι ,όμως, ότι είναι μια αρνητική απόφαση για τη Δημοκρατία, παρόλο που θα τη σεβαστούμε και θα την εφαρμόσουμε. Αυτό όμως αναδεικνύει και την ανάγκη να υπάρξει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα. Ελπίζουμε ότι με τη σωστή επιχειρηματολογία θα ξεκαθαρίσει το θέμα ότι και η δημοκρατία έχει το δικαίωμα να προβεί σε προσαρμογές που δεν διαταράσσουν τον κορμό του συστήματος.   

Θεωρώ πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα δοθούν από τώρα αναδρομικά οι συντάξεις χωρίς τις αποκοπές ή αν η αποκατάσταση θα ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι την οριστική απόφαση του Εφετείου. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό έχει αποφασιστεί ,αλλά δεν έχω διαβάσει την απόφαση και θα αναμένω ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία τις επόμενες μέρες.»

ΑΜ