Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2019 08:43

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 3ο Παγκύπριο Αγροτικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον ΚΟΑΠ, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, να θέσω υπό την αιγίδα μου το 3ο Παγκύπριο Αγροτικό Φεστιβάλ.  

Πρόκειται για μια εκδήλωση που αναγνωρίζεται ήδη ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία προβολής του πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας, αποτελώντας ταυτόχρονα και την καλύτερη επιβράβευση του κόπου και του μόχθου του κύπριου αγρότη. Παράλληλα, μέσω της εκδήλωσης, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν σφαιρικά για τα προγράμματα επιχορηγήσεων του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην ευρύτερη προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου. Πρόσθετα, με τα καλλιτεχνικά θεάματα που έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν, το Φεστιβάλ συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης και της τοπικής ταυτότητας και κληρονομιάς του λαού μας. Οι εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, ως άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς αυτής, και το αφιέρωμα στον ελληνικό και κυπριακό κινηματογράφο, συνδέουν αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Οι διοργανωτές, επέλεξαν φέτος να τιμήσουν μεταθανάτια τον Μιχάλη Κακογιάννη, μια μορφή που έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού χώρου και έχει κάνει γνωστές παγκοσμίως, μέσα από το αξιόλογο έργο του, την Ελλάδα και την ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αναγνωρίσαμε την αξία του αγροτικού τομέα ως φορέα ανάπτυξης της οικονομίας μας και θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητες μας την αξιοποίηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των αγροτικών περιοχών, καθώς και την ανασύσταση της κυπριακής γεωργοκτηνοτροφίας. Όπως καταδεικνύεται και από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο αγροτικός τομέας, από το 2015, έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο συμβαδίζοντας με την πορεία ανάκαμψης της ευρύτερης οικονομίας του τόπου. Αξίζει να σημειώσω ότι η ανάκαμψη αυτή, πέραν βέβαια των μεγάλων προσπαθειών και των θυσιών του λαού μας και των ίδιων των αγροτών, προκύπτει και ως αποτέλεσμα των στοχευμένων πολιτικών και μέτρων που υιοθετήσαμε, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργοκτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση της θέσης του αγρότη. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις πολιτικές μας πετύχαμε:

  • Την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 243 εκατομμυρίων ευρώ, και συμπερίληψη για πρώτη φορά σε αυτό πολλών καινοτόμων δράσεων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Τη ραγδαία ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας, δείγματα της οποίας μπορείτε να δείτε και στην εκδήλωση αυτή.
  • Την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών, για στοχευμένη άσκηση πολιτικής, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος αλλά και του αγροτικού κόσμου.
  • Τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης του Αγρότη, ως το πρώτο βήμα για υιοθέτηση του μοντέλου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης των πολιτών και στην ύπαιθρο.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την προώθηση μέτρων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιολογημένα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, έχουμε προωθήσει τον σχεδιασμό και την έναρξη υλοποίησης επιπρόσθετων πολιτικών και μέτρων. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω:

  • Την απεξάρτηση της άρδευσης από τις καιρικές συνθήκες, με την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού, τη δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης, την παροχή κινήτρων για κατασκευή ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης από ομάδες γεωργών, τον περιορισμό στις απώλειες των δικτύων και άλλα στοχευμένα μέτρα.
  • Την ενδυνάμωση της θέσης του αγρότη στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων και τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος, μέσα από την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
  • Την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, προς ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των γεωργών.
  • Τη μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, με τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος, που θα καλύπτει καθολικά όλους τους αγρότες.
  • Τη βελτίωση της σήμανσης των γεωργικών προϊόντων, με τη σύσταση νομοθεσίας για καθιέρωση του κυπριακού σήματος για τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα.
  • Τη βελτίωση της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, που θα έχουν ως επίκεντρο τον απλό παραγωγό, μέσα από την ετοιμασία ειδικού τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου με τη δημιουργία κοινωνικών, πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών σε χωριά, με την αξιοποίηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, προωθούμε επενδύσεις στην μεταποίηση και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέτρα ενίσχυσης των νέων γεωργών, καινοτόμες μεθόδους στις αρδευτικές καλλιέργειες, καθώς και χρηματοδοτήσεις υποδομών και αναπτύξεων που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας και στον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μια σειρά μέτρων προβολής και προώθησης των γεωργικών προϊόντων, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για τις εξελίξεις στις ξένες χώρες, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.

Πέραν τούτων, και αναγνωρίζοντας την ποικιλόμορφη συμβολή του ΚΟΑΠ στην εξυπηρέτηση του κόσμου της υπαίθρου, έχουμε στηρίξει και ενισχύσει τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην υλοποίηση της αποστολής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από τον ΚΟΑΠ στον αγροτικό κόσμο, από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σημείο αυτό, θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για την εποικοδομητική συμμετοχή και την καθοριστική συμβολή των αγροτικών  οργανώσεων, αλλά και των ίδιων των αγροτών, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον ΚΟΑΠ και τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών για τη δράση τους, καθώς και για την πρωτοβουλία τους για διοργάνωση του Φεστιβάλ. Συγχαίρω επίσης τους χορηγούς και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου τους δικαιώνει, αφού μέσω του Φεστιβάλ επιτυγχάνεται η ενίσχυση των αγροτών μας, η ανάδειξη της αξίας των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ, εύχομαι να έχετε μία ευχάριστη συνέχεια στην αποψινή βραδιά.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ