Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2019 10:15

Χαιρετισμός του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ανδρέα Λουκά, στην Πολιτιστική Εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πηγαινιών:«Τηλλυρία Αμόλυντος γη, Αράγιστος κόσμος», χθες

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την αποψινή πολιτιστική εκδήλωση, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Προέδρου και των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Πηγαινιών, υπό τον συμβολικό τίτλο: «Τηλλυρία, Αμόλυντος γη, Αράγιστος κόσμος». 

Θα ήθελα εξαρχής να καλωσορίσω στο νησί μας τον πολύ αγαπημένο και καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη, Δημήτρη Μπάση, ο οποίος τιμά με την παρουσία και τη συμμετοχή του τις επετειακές εκδηλώσεις σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου, της οποίας οι κάτοικοι είναι ταγμένοι, τα τελευταία 45 χρόνια, να φυλάγουν Θερμοπύλες. 

Η όμορφη περιοχή της Τηλλυρίας κατέχει το δικό της, ιδιαίτερο κομμάτι στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας. Με πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση, με ήθη και έθιμα, που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας και βέβαια με λαμπρά παλληκάρια, τα οποία υπερασπίστηκαν με ηρωισμό τη γη που τους γέννησε στα σύγχρονα και τραγικά γεγονότα της Κύπρου. 

Η πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πηγαινιών να διοργανώσει την αποψινή μουσικοχορευτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η μεγάλη συναυλία του Δημητρη Μπάση «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» θεωρείται πραγματικά άξια επαίνου, γιατί, πρωτίστως, πραγματοποιείται με σεβασμό στους θησαυρούς της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.  

Τέτοιου είδους δράσεις, πέρα από το γεγονός ότι εστιάζουν στην ποιότητα, συγκεντρώνουν τους μόνιμους κατοίκους, τους απόδημους και τους φίλους της Κοινότητας και ενισχύουν τους μεταξύ τους συναισθηματικούς δεσμούς και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν τις ρίζες, την ιστορία, και τον πολιτισμό του τόπου καταγωγής τους. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις που αναβαθμίζουν την ακριτική αυτή περιοχή, αλλά και να δίνονται κίνητρα, τα οποία να προσελκύουν τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα. Αναμφίβολα, τόσο οι φιλόξενοι κάτοικοι όσο και ο περιβαλλοντικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής Τηλλυρίας, προσδίδουν μία ξεχωριστή ιδιαιτερότητα στα απομακρυσμένα αυτά μέρη. 

Ανάμεσα στον κόλπο Πόλεως Χρυσοχούς και στον κόλπο του Μόρφου, η μοναδική και απαράμιλλη φυσική ομορφιά της ορεινής αυτής χερσονήσου, στο βορειοδυτικό μέρος της Κύπρου, δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Εδώ, διακρίνει κανείς ένα παρθένο και αγνό τοπίο, ικανό να σε ταξιδέψει σε απομακρυσμένες εποχές του παρελθόντος. Εδώ, στέκεσαι, κυριολεκτικά, αντιμέτωπος με την ιστορία, σε μια μαγική τοποθεσία, που σου επιβάλλει να αναλογιστείς με αυτοκριτική το χρέος σου προς τη δοκιμαζόμενη πατρίδα. 

Φίλες και φίλοι, 

Ζούμε σε μια εποχή, που η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει ραγδαία ανάπτυξη σε πολλές πτυχές της ζωής μας, προσπερνώντας ή και αδιαφορώντας ωστόσο για σταθερές και ανθρώπινες αξίες, που προσδίδουν ουσία και ισορροπία στη ζωή μας. Ο πολιτισμός, ως το κατ’ εξοχήν μέσο παιδείας, αποτελεί καταφύγιο και διέξοδο για τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να επισημάνω και ταυτόχρονα να διαβεβαιώσω για τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίζει έμπρακτα υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές υλοποιούνται σε απομακρυσμένες και ακριτικές Κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου. 

Η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουμε οι άνθρωποι, καθώς επίσης  η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι στοιχεία που έχουμε ιερή υποχρέωση να γνωρίζουμε και να προβάλλουμε με κάθε τρόπο.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Πρόεδρο και στα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πηγαινιών για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μία σειρά από εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, παραδόσεων και πολιτισμού. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω επίσης σε όλα τα οργανωμένα σύνολα, που με τη συμμετοχή τους διανθίζουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ένα εγκάρδιο και ζεστό χειροκρότημα απευθύνουμε στον επίτιμο προσκεκλημένο της βραδιάς κ. Δημήτρη Μπάση, ο οποίος είναι βέβαιο ότι με το μοναδικό ταλέντο, που τον διακρίνει, θα μας σεργιανίσει σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι! 

Καλή διασκέδαση σε όλους και καλή σας ακρόαση.

(MAK)