Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2019 19:18

Οι διαδικασίες για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα προχωρούν κανονικά

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι τοπικές κοινότητες

Συνάντηση με τις τοπικές Αρχές της περιοχής του Ακάμα, είχε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι Κοινοτάρχες Νέου Χωριού, Ίνειας, καθώς και ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καδής δήλωσε ότι με τις τοπικές Αρχές της περιοχής του Ακάμα υπάρχει ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. «Παρακολουθούμε τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο για το Τοπικό Σχέδιο, που αφορά την ευρύτερη περιοχή, όσο και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από την αρμοδιότητα του ΥΓΑΑΠ».  Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου προχωρούν κανονικά. «Ενημέρωσα τους Κοινοτάρχες ότι κινούμαστε μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και ευελπιστούμε ότι εντός του 2022 θα παραδώσουμε στο κοινό ένα λειτουργικό Εθνικό Δασικό Πάρκο, το οποίο θα λειτουργεί προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα οφέλη στις κοινότητες και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Καδής. 

Ο Υπουργός ανέφερε στο πλαίσιο αυτό, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο τρεις διαδικασίες: η πρώτη αφορά τη μελέτη οδοποιίας, η δεύτερη τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τις ήπιες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών και η τρίτη τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και λειτουργίας του Πάρκου.

Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Σχέδιο, αναγνώρισε ότι παρουσιάζεται κάποια καθυστέρηση, αλλά, αν και το θέμα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου του, διαβεβαίωσε για την προθυμία και την ετοιμότητα του Υπουργείου του να πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο είναι και καθοριστικής σημασίας γι’ αυτό που επιθυμούν οι κάτοικοι της περιοχής.  «Η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, η οποία θα είναι συμβατή με τους στόχους διατήρησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος, ωστόσο δε θα αγνοεί τον άνθρωπο που ζει στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Καδής. 

Ο Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς, εκδήλωσε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας τα εξής: «Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, σεβόμενη πάντα και το περιβάλλον.  Θέλουμε να έχουμε ένα σωστό Σχέδιο κι ένα σωστό Εθνικό Δασικό Πάρκο. Τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται ότι τηρούνται και ελπίζουμε να έχουμε ένα σωστό Τοπικό Σχέδιο, έτσι ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να ζει στις περιοχές του».

Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Ίνιας δήλωσε ότι τους αφήνει ικανοποιημένους η λεπτομερής ενημέρωση που έλαβαν κατά τη συνάντηση από τον Υπουργό. «Το σημαντικό είναι να συνυπάρξει ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Πρέπει και τα δύο αυτά στοιχεία να είναι μέρος της όλης περιοχής. Μας ανησυχούν λίγο οι καθυστερήσεις όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο, αλλά ευελπιστούμε ότι οι διαδικασίες θα προσχωρήσουν με ταχύ ρυθμό». 

--------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ