Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2019 19:00

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση»

Σας καλωσορίζω στην αποψινή τελετή έναρξης του τρίτου στη σειρά συνεδρίου που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με ειδικότερο τίτλο «Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση».

Είναι γνωστό, ότι η εποχή που διανύουμε επηρεάζεται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από τις καινοτομίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, με άμεση επίδραση στους τομείς της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εργασιακής απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, της επιχειρηματικότητας, καθώς και στις δομές της κοινωνίας μας γενικότερα. Πρόκειται ακόμη να επηρεαστούν οι πολιτικές πρακτικές, καθώς ο συσχετισμός των διαφόρων παραγόντων και παραμέτρων στην πολιτική θα διαφοροποιηθούν. Ακόμη και για θέματα που αφορούν στην ψυχολογία των ανθρώπων, τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από την επιστήμη της ψυχολογίας για πρακτικές και μεθόδους θεραπείας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων – συμπορευόμενη με τα καλέσματα των καιρών για τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή ενσωμάτωση – έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο συνέδρια σχετικά με το θέμα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, με στόχο η ενεργοποίηση αυτού του προβληματισμού να ενθαρρύνει ενέργειες συμμετοχής της Κύπρου στην αλλαγή αυτή. Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προσπάθειας της Βουλής να λειτουργήσει ως ο αποδέκτης των μηνυμάτων και των αναγκών σε μια απαραίτητη προσαρμογή. Στόχος επίσης ήταν, η Βουλή να λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει ως προς τη δυνατότητα ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής της, στις εξελίξεις που σημειώνονται.

Το πρώτο συνέδριο με τίτλο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017, είχε ως στόχο την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό κόσμο, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών, σχετικά με το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των προοπτικών, αλλά και των κινδύνων που συνοδεύουν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Τα τέσσερα κύρια θέματα, τα οποία αποτέλεσαν τα πεδία συζήτησης του συνεδρίου, ήταν τα εξής: α) Ραγδαίες εξελίξεις στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, β) Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, γ) Νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας, και δ) Ο άνθρωπος στο κέντρο.

Κύρια πεδία συζήτησης στην πρώτη ομάδα, ήταν η κατάρτιση και δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων, η δημιουργία τεχνολογικής υποδομής, καθώς και οι περιβαλλοντικές, υγειονομικές, νομικές και άλλες συνέπειες της νανοτεχνολογίας. Η δεύτερη ομάδα επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας στη σύγχρονη εποχή, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης τεχνολογικής επανάστασης. Στην τρίτη ομάδα, έγινε λόγος για την εξέλιξη νέων ψηφιακών δεδομένων, που θα επηρεάσουν την προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση παλαιών ανίατων ασθενειών. Τέλος, στο τέταρτο πάνελ έγινε προσπάθεια για μια κοινωνιολογική, ανθρωποκεντρική και ηθική προσέγγιση του φαινομένου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος έχει την όλη ευθύνη για το πώς θα χειριστεί την όλη κατάσταση, παραμένοντας σταθερός ηθικά και αξιακά.

Τον πρώτο αυτό διάλογο, που διανοίχθηκε με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ακολούθησε το δεύτερο συνέδριο με τίτλο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες δράσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. Σε αυτό το συνέδριο εστιάσαμε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που επιβάλλεται να αναληφθούν στον τόπο μας, στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, γι’ αυτό και οι εργασίες αναπτύχθηκαν στα εξής τρία διαδοχικά πάνελ: «Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία», «Υγεία», «Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Οι εισηγητές των πάνελ εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιβαλλόμενες δράσεις, ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής στον τόπο μας, με βάση τις διεργασίες που εξελίσσονται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων παραγωγής και καινοτομίας, την επίδραση του Blockchain στην επιχειρηματική δραστηριότητα, για νέες μορφές εργασίας που θα εμφανιστούν στην αγορά εργασίας, καθώς και για καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Νοείται επίσης ότι η Βουλή, το ελάχιστον που έπρεπε να κάνει – ως έμπρακτη ανταπόκριση στα μηνύματα που η ίδια θέλει να δώσει στις νέες εξελίξεις – είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής και ψηφιακής διακυβέρνησης και η κατάργηση του χαρτιού. Να σημειωθεί, ότι ήδη από την τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας του Σώματος, οι βουλευτές είχαν ενώπιόν τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες.

Στο τρίτο τώρα συνέδριο, πρόκειται να αναπτυχθούν οι εξής τρεις θεματικές σε πάνελ, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων: α) Τεχνολογία και Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές – Η δυναμική και ο ρόλος της καινοτομίας και της εμπιστοσύνης στην εναλλακτική χρηματοδότηση, β) Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και γ) Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες / Blockchain.

Ως απόρροια του δεύτερου συνεδρίου, γεννήθηκε και η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των τεχνολογιών blockchain, όπως επίσης και η δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής.Η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών, και ως εκ τούτου και της κυπριακής κοινωνίας.

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, να αναφέρω ότι στις 19 Ιουλίου 2018 συζητήθηκε για πρώτη φορά, με δική μου πρωτοβουλία, η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε σε έμπρακτη εφαρμογή – μετά από συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέθεσε το ζήτημα στον Υπουργό Οικονομικών. Με απόφαση, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, η οποία έχει αποστολή τη μελέτη πιθανών εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain στον δημόσιο τομέα. Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού, είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και η εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες, Blockchain», όπου με τη συμμετοχή και τη συμβολή εξειδικευμένων εισηγητών και συμμετεχόντων, εξετάστηκαν και παρουσιάστηκαν απόψεις σχετικά με τις επιδράσεις των νέων αυτών τεχνολογιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, έχοντας και ως παράδειγμα αυτό που ήδη επετεύχθη στον τομέα του blockchain, είναι ότι σκοπός του τρίτου συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οδηγώντας την Κύπρο – χωρίς να υστερεί κανενός – στις εξελίξεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η σύμπραξη ατόμων και οργανισμών, προερχόμενων από όλα τα φάσματα και πεδία της κοινωνίας της Κύπρου – ακαδημαϊκών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, λειτουργών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – θα βοηθήσει τη χώρα μας να δημιουργήσει ένα φιλοκαινοτόμο πλαίσιο, με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ρυθμιστική ικανότητα, ώστε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τάχιστα και ομαλώς τις νέες τεχνολογίες, σε ποικίλες πρακτικές και δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας, προχώρησε και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain), ώστε να υιοθετηθούν οι νέες τεχνολογίες σε τοπικό επίπεδο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Κύπρος προωθεί ήδη τη δική της εθνική στρατηγική  για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2019. Μεταξύ των κύριων στόχων της στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση και επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, και ειδικότερα στις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Προτού ολοκληρώσω, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και να ανακοινώσω επίσημα τον νέο θεσμό που εγκαινιάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό της «Παράλληλης Βουλής». Πρόκειται για έναν θεσμό, που στόχο έχει μια συντεταγμένη διαδραστική σχέση της Βουλής με την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να προβάλλονται τα διάφορα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενισχύεται η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η διαφάνεια και να γίνεται παράλληλα ένα άνοιγμα της Βουλής προς τους πολίτες. Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχολείται η «Παράλληλη Βουλή», θα αφορούν κυρίως την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την οικολογία, την υγεία και τον πολιτισμό. Οι βουλευτές – ως οι κατεξοχήν εκφραστές της λαϊκής βούλησης – παράλληλα με το νομοθετικό τους έργο και την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα – θα έχουν τη δυνατότητα να αφουγκράζονται σε οργανωμένη βάση τα προβλήματα των πολιτών και να συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο κανάλι διαλόγου για τον πολίτη.

Καταληκτικά, λοιπόν, πεποίθησή μου είναι ότι, με την προώθηση στρατηγικών κατάρτισης και επανακατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και με τη θέσπιση των απαραίτητων υποδομών, θα επιτευχθεί η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και η συμπόρευσή μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό επαναστατικό ρεύμα. Αντιλήψεις, πρακτικές και διαδικασίες θα μετασχηματιστούν, αναδιοργανώνοντας άρδην την κυπριακή οικονομία, τη βιομηχανία και τη διοίκηση, καθώς και την καθημερινή ζωή των Κυπρίων πολιτών.

Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, αποβλέποντας στην εξαγωγή εποικοδομητικών και χρήσιμων συμπερασμάτων.

----------------------------- 

ΕΚ/ΕΙ