Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2019 20:41

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του κτηρίου «Τάσσος Παπαδόπουλος», στο ΤΕΠΑΚ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή εγκαινίων του κτηριακού συγκροτήματος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου «Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ενός κτηριακού συγκροτήματος τιμητικά συνδεδεμένου με το όνομα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εις ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς και του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Προσφορά, η οποία σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στην εν λόγω πολύτιμη συμβολή, αλλά επεκτείνεται, επίσης, στη συνολική προσπάθεια που κατέβαλε επί Προεδρίας του όσον αφορά την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.

Αναμφίβολα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέτοντας ως στόχο την παροχή σύγχρονης παιδείας ανέλαβε δημιουργικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, πετυχαίνοντας να χαράξει ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορά:

  • Στην καθιέρωση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
  • Στην πιλοτική εφαρμογή του Ολοήμερου Σχολείου.
  • Στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για καταπολέμηση της παραπαιδείας.
  • Στη δημιουργία του πρώτου Μουσικού και του πρώτου Αθλητικού Λυκείου.
  • Στη σταδιακή σύνδεση όλων των σχολείων με το διαδίκτυο.
  • Στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Στην αναβάθμιση του προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης των Εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, ως εκ των σημαντικότερων επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του σχετικά με τον εν λόγω τομέα, πέραν της ίδρυσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η δημιουργία και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η αδειοδότηση των τριών πρώτων εξ αυτών.

Επιτεύγματα, τα οποία καθ’ ομολογία, αλλάζοντας τον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, θεμελίωσαν την πορεία για ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο, διανοίγοντας στο πλαίσιο αυτό τον δρόμο της δικής μας σημερινής διευρυμένης και στοχευμένης προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός πως αναγνωρίζοντας ότι δεν νοείται σύγχρονο κράτος χωρίς την παροχή υψηλής ποιότητας παιδείας, συνεχίζουμε με την ίδια σταθερή προσήλωση την υλοποίηση του οράματός για συνολικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των κατευθύνσεων και των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Μέσα από την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών πολιτικών και την εισαγωγή σωρείας μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών έχει συντελεστεί πληθώρα αλλαγών που επιτρέπουν την αποτελεσματική υλοποίηση των επιδιώξεων του Υπουργείου Παιδείας όπως  αυτές προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την παιδεία.

Θέλω να τονίσω ότι υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προωθήσει, ξεκίνησε μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του μαθητή που καλύπτει την Προδημοτική Εκπαίδευση μέχρι και την Τρίτη Λυκείου.

Υπήρχε μια σειρά δράσεων που ήταν καταγεγραμμένη αλλά επειδή το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο όχι στο τι η παρούσα διακυβέρνηση έπραξε αλλά στο τι θα ακούσουμε από τον φίλτατο καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, προτιμώ να μην αναφερθώ. Εξάλλου ελπίζω κάποια ώρα κάποιος να αναγνωρίσει ότι κάτι έκανα και εγώ στη διαδρομή.

Θα ήθελα, όμως να κάνω μια αναφορά για την Ανώτατη Εκπαίδευση διότι έχει σημασία αυτό που έκτισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και συνεχίσαμε.

Πρόκειται για,

  • την προσφορά ποιοτικών ευκαιριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης σε τομείς αιχμής.
  • τη διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.
  • τη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Εκείνο που χαροποιεί τον καθένα από εμάς, επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση της ποιότητας των Πανεπιστημίων μας, είναι οι συνεχείς διακρίσεις των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που αφορούν την υψηλή θέση που καταλαμβάνουν στις διεθνείς λίστες κατάταξης Πανεπιστημίων, αλλά και στην εξασφάλιση και την υλοποίηση ερευνητικών έργων μεγάλης εμβέλειας μέσα από έντονα ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Άκρως επιβεβαιωτική του επιπέδου των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας, είναι η συνεχής αύξηση του αριθμού, τόσο των Κύπριων όσο και των αλλοδαπών φοιτητών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το σύνολο των φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, ανήλθε στις 51.086, αριθμός συνολικά αυξημένος κατά 12.439 την τελευταία τριετία.

Εκ των κυριότερων στόχων της Εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθούμε, είναι η παροχή, της δυνατότητας απόκτησης των γνώσεων και των αναγκαίων δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στους νέους να αναπτυχθούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται:

  • Η συνεχής ανάπτυξη και δικτύωση του ΤΕΠΑΚ.
  • Η σειρά δράσεων εξωστρέφειας και υψηλών συνεργειών που συνάπτει.
  • Ο ερευνητικός και καινοτομικός του προσανατολισμός.
  • Ως επίσης η αλληλεπίδρασή του με τον παραγωγικό ιστό της χώρας,

συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τον στόχο της ανάπτυξης ακόρεστων επιστημονικά και τεχνολογικά τομέων και της διασύνδεσης της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας γενικότερα.

Είναι στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα μας στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη λειτουργία και τη συνεχή ανάπτυξή του.

Το κτηριακό συγκρότημα που εγκαινιάζουμε, τα έργα που ολοκληρώθηκαν, ως επίσης αυτά που υλοποιούνται ή  δρομολογούνται, αναντίλεκτα θα δώσουν νέα ώθηση στο Δημόσιο αυτό Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για τα προγράμματα σπουδών του, τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, το Ακαδημαϊκό προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό και ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη μέχρι σήμερα προσφορά τους, που οδήγησε το Πανεπιστήμιο στη διακεκριμένη πορεία του.

Αυτή είναι και η μεγίστη τιμή στη μνήμη του θεμελιωτή του Πανεπιστημίου του αείμνηστου Προέδρο, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, μέσα από τη συνέχιση της δικής τους αξιέπαινης προσπάθειας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή του παρουσία και αναγνώριση σημειώνοντας ακόμη περισσότερες επιτυχίες.

-------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ