Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2019 13:07

Χαιρετισμός της ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα Εγκαίνια του Ψηφιακά Υποστηριζόμενου Περιβάλλοντος Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα Εγκαίνια του Ψηφιακά Υποστηριζόμενου Περιβάλλοντος Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει αναμφίβολα, πολλές ευκαιρίες.  Για να αξιοποιηθούν όμως, οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, απαιτείται η κοινωνία να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το μέλλον, όπως αυτό θα διαμορφωθεί.

Ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κατάλληλης και επαρκούς προετοιμασίας της κοινωνίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.  Η εκπαίδευση θα πρέπει να δίνει στους νέους τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να δραστηριοποιούνται, να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας Κύπρου που θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, αλληλεγγύη και συμμετοχικότητα.  Η ψηφιακή τεχνολογία εμπλουτίζει τη μάθηση με διάφορους τρόπους και προσφέρει μαθησιακές ευκαιρίες, οι οποίες πρέπει να είναι προσιτές σε όλους και να  παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών και πόρων.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας.  Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αλλά και η αύξηση του ποσοστού αποφοίτων και επαγγελματιών STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την κατάλληλη και επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χρηματοδοτεί σειρά δράσεων που σκοπό έχουν, την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και δράσεις για την απόκτηση ή και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.  Ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Τη διοργάνωση δωρεάν Εργαστηρίων και Προγραμμάτων Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του Υπουργείου μου, με το Κέντρο Παραγωγικότητας.
  • Τη χρηματοδότηση της εξέτασης για την πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το διεθνές πρότυπο πιστοποίησης European Computer Driving Licence (ECDL) σε συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με τον Ψηφιακό Πρωταθλητή και το Υπουργείο Παιδείας.
  • Τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος για την Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών με σκοπό τη χρήση τους στη διαδικασία της μάθησης σε συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 Στο πλαίσιο της τελευταίας δράσης εντάσσεται η δημιουργία του Ψηφιακά Υποστηριζόμενου Περιβάλλοντος Μάθησης, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η καινοτομία άλλωστε, στα εκπαιδευτικά συστήματα, που νοείται ως η υιοθέτηση νέων υπηρεσιών, τεχνολογιών και ικανοτήτων από τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της ισότητας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Πιστεύουμε ότι, τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξουν την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία σε μια εποχή ραγδαίων ψηφιακών αλλαγών.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και η χρήση τους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του μαθησιακού χάσματος μεταξύ σπουδαστών από υψηλό και χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.  Επίσης, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των κοριτσιών για σπουδές των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, κάτι που θα οδηγήσει σε αξιοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών και μπορεί να αμβλύνει την ανισότητα των φύλων.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στηρίζουμε το πρόγραμμα  για την Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών με σκοπό τη χρήση τους στη διαδικασία της μάθησης. Προσδοκούμε στην επιτυχή υλοποίηση του και θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.

Κλείνοντας την προσφώνηση μου θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για το σχεδιασμό του προγράμματος και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του.

( ΔΚ )