Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2019 18:45

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στη φθινοπωρινή συνάντηση της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ

Διεξάγονται στο Μαρρακές οι εργασίες της 18ης φθινοπωρινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή της, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε τη νέα επιδρομή σε εξέλιξη του τουρκικού γεωτρητικού πλοίου Γιαβούζ στην Αποκλειτική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Για πρώτη φορά, επεσήμανε η Κύπρια βουλεύτρια, η Τουρκία προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ της Κύπρου, συγκεκριμένα στο τεμάχιο 7, που αδειοδοτήθηκε στη Γαλλο-Ιταλική Κοινοπραξία Eni - Total.

Αντί η Τουρκία να συνεργαστεί για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις που δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίτευξης λύσης,  επεσήμανε η Κύπρια βουλεύτρια.  Επιθυμώ να ενημερώσω τους Γάλλους και Ιταλούς συναδέλφους, καθώς και όλους τους βουλευτές μέλη της Κ.Σ ΟΑΣΕ γι αυτές τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, που αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας μέχρι τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή τη στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κινείται σε απόσταση 44 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές και σίγουρα δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», τόνισε.

Στους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς και απειλές που εκφράστηκαν από τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας κ. Nabi Avci, η κα Χαραλαμπίδου λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, απάντησε ότι οι πράξεις της Τουρκίας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της περί δήθεν ύπαρξης βούλησης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Κάλεσε δε την Τουρκία, εάν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, να ανταποκριθεί στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση των συνομιλιών, στο πλαίσιο που ο ίδιος έθεσε, αντί να κλιμακώνει τις προκλήσεις και να εκβιάζει τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης στην περιοχή της Μεσογείου, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. Γνωρίζοντας τι σημαίνει προσφυγιά, με το 40% του πληθυσμού της να είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα από το 1974, η Κύπρος ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά, τόνισε, είναι μικρή χώρα και έχει φθάσει στα όριά της. Σημείωσε δε την έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ για να δεχθεί 5000 αιτητές ασύλου από την Κύπρο, χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τα κράτη μέλη. Η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την εσκεμμένη προώθηση μεταναστών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, με συνέπεια την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της Κύπρου, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χρησιμοποίηση από τη χώρα αυτή της προσφυγικής κρίσης για να απειλεί την ΕΕ. Η απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι αξιοθρήνητη και παρέχει πρόσφορο έδαφος στην Τουρκία για να προωθεί τις τακτικές της, με όλους τους κινδύνους ασφάλειας που αυτό συνεπάγεται, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια.

___________

/ΣΧ