Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2019 20:34

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια της Αγροτικής-Γεωργικής Έκθεσης 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία, για 6η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα.  Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα μαζί μας αφού βρίσκεται στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον οποίο και συγχαίρω θερμά και εκπροσωπώ σήμερα. 

Βασικός στόχος της Έκθεσης αυτής είναι η ανάδειξη του πολυλειτουργικού ρόλου του αγρότη στην παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός, ένα τόπο συνάντησης των φορέων της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, παραγωγών, καταναλωτών, εμπόρων και Κρατικών Φορέων. Η γεωργική έκθεση διαχρονικά, αποτελεί πηγή ενημέρωσης για τον γεωργικό κόσμο και ένα εργαλείο προώθησης του εμπορίου στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, αφού φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές, αγοραστές, εκθέτες και επισκέπτες με στόχο την επίτευξη καλύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους.  Συνάμα, συντελεί στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, στη διάδοση νέων τεχνολογιών στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας με αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται. Ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η διοργάνωση της Έκθεσης αυτής.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της αγροτικής οικονομίας στο σύνολο της, καθώς και τον καθημερινό μόχθο του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας, έχουμε θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής μας τη στήριξη του ευρύτερου αγροτικού τομέα γιατί πιστεύουμε ότι έχει προοπτικές και μέλλον. Βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου.

Φίλοι και φίλες,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της στήριξης και ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αποτελεί το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής.

Ο τομέας της αγροτικής οικονομίας έχει να αντιμετωπίσει το βάρος ενός έντονου ανταγωνισμού στην αγορά των γεωργικών προϊόντων. Κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα προσφέροντας κίνητρα απασχόλησης ιδιαίτερα στους νέους μας. Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας ότι ο αγροδιατροφικός τομέας της Κύπρου χαρακτηρίζεται από σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, προωθεί οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που αφορούν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, υποδομών σχετικών με τα ύδατα, μεταποίησης και γενικά επενδύσεων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει προσπάθειες πάταξης των αθέμητων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, και στα πλαίσια αυτά έχει ήδη αρχίσει λεπτομερή καταγραφή των αθέμητων εμπορικών πρακτικών που ισχύουν στον τόπο μας, κυρίως όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, και επηρεάζουν δυσμενώς τον Κύπριο παραγωγό και καταναλωτή με απώτερο σκοπό τη θέσπιση μέτρων πάταξης του φαινομένου.

Με τη βοήθεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε μια στρατηγική για τη διείσδυση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με την οικονομική στήριξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μέσω του ΠΑΑ 2014-20 θα διατεθεί ποσό ενίσχυσης 243 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος και προσπάθεια μας είναι, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, να ενισχύσει την αγροτική οικονομία του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αγροτική-γεωργική έκθεση 2019 και σε όλους τους επισκέπτες, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος και να αντιληφθούμε όλοι μαζί τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας. Τέλος, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.

( ΔΚ )