Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2019 12:05

Ομιλία ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή βράβευσης των πρωτευσάντων σε διαγωνισμούς με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα

Σας καλωσορίζω όλους στην αποψινή βραδιά, η οποία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Από το 2002 ο θεσμός της Εβδομάδας Κινητικότητας έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος όλων, για την προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας. Μέσω της εκστρατείας αυτής, οι πολίτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη τους και έτσι έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα τα οποία συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Φέτος, το θέμα που έχει επιλεγεί είναι το «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

 Η προώθηση της πεζής μετακίνησης και της ποδηλασίας, ήταν οι λόγοι που ώθησαν στην επιλογή της εν λόγω θεματολογίας.

 Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως και πέρσι, στήριξε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Δήμους της Κύπρου μέσα από τη σύσταση του Δικτύου Επικοινωνίας και Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Συντονιστών και των Δήμων Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Απόψε λοιπόν, θα βραβεύσουμε τον Δήμο ο οποίος πραγματοποίησε με επιτυχία εκδηλώσεις σχετικές με το φετινό θέμα της Εβδομάδας Κινητικότητας, καλύπτοντας ταυτόχρονα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κριτήρια που τέθηκαν για τον διαγωνισμό.  

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, διοργάνωσε φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Ανακαλύπτουμε την πόλη περπατώντας και ποδηλατώντας». Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αποτύπωση ανθρώπων που περπατούν ή ποδηλατούν στις πόλεις ή τις κοινότητές τους αναδεικνύοντας σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 49 φωτογράφοι με 200 φωτογραφίες και απόψε θα βραβεύσουμε τις καλύτερες.

Στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθούμε ενεργά τη βιώσιμη κινητικότητα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που και εσείς μαζί μας, αναδείξατε μέσω της καλλιτεχνικής σας ματιάς, τα οφέλη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Επιθυμώ επί τη ευκαιρία να σημειώσω ότι προωθούμε την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας για κάθε πόλη καθώς και την υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη τη χώρα και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγοντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

 Στοχεύουμε παράλληλα στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερη χρήση αυτοκινήτου και την εξισορρόπηση και αναδιανομή του οδικού χώρου μεταξύ των μέσων μεταφοράς, με προτεραιότητα τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους χρήστες δημόσιων μεταφορών.

 Πρωταρχικός μας στόχος είναι αναμφίβολα, η συνεχής ανάπτυξη της χώρας η οποία θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω από όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους Δήμους που διοργάνωσαν με επιτυχία εκδηλώσεις στα πλαίσια της εβδομάδας κινητικότητας καθώς και τους φωτογράφους που συμμετείχαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό. Επιπλέον, ευχαριστώ τον ΟΠΑΠ Κύπρου ο οποίος είναι ο χορηγός της σημερινής βραδιάς, καθώς και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο είναι ο χορηγός για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

( ΔΚ )