Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2019 09:39

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη σε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στη Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της 18ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), στο Μαρακές.

Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπίας, παρενέβη σε συζήτηση που αφορούσε στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική μετανάστευση.

Ο κ. Πιττοκοπίτης αναφερόμενος κατ’ αρχάς στην ανάγκη προώθησης της συνεργασίας, έκανε σύντομη αναφορά στις τρέχουσες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Υπογράμμισε ότι η επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας πρέπει να παραμείνει βασική επιδίωξη για την περιοχή της Μεσογείου και ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας επαναλαμβάνει απαράδεκτες απειλές εναντίον ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι φανερή η δυσκολία επίτευξης αυτών των στόχων είπε ο κ. Πιττοκοπίτης. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προωθήσει σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είπε ο ίδιος. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε ότι η διασύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής μετανάστευσης έχει ήδη επιβεβαιωθεί και ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, υπό τη μορφή είτε ακραίων καιρικών φαινομένων που καταστρέφουν περιουσίες και υποδομές, είτε απειλών για την επισιτιστική ασφάλεια λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, είτε ακόμα απώλειας γεωργικών εκτάσεων και αυξημένου ανταγωνισμού για πρόσβαση σε υδάτινους πόρους.

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ταυτόχρονα ότι η αλλαγή του κλίματος επιφέρει τόσο σταδιακή περιβαλλοντική αλλαγή όσο και αιφνίδιες φυσικές καταστροφές, επηρεάζοντας τη φύση και την έκταση της περιβαλλοντικής μετανάστευσης με διαφορετικό τρόπο. Εξήγησε ότι, ενώ οι φυσικές καταστροφές είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε μαζική εκτόπιση, οι πληγέντες μπορούν συχνά να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, η σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω φαινομένων, όπως η ερημοποίηση, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η διάβρωση των ακτών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, προκαλούν μακροχρόνιες μεταναστεύσεις.

Ο κ. Πιττοκοπίτης υποστήριξε ότι το υποτιθέμενο δίλημμα μεταξύ καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης είναι στην πραγματικότητα ανυπόστατο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη γοργότερης στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόνισε δε ότι η πράσινη οικονομική ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας θα συμβάλει, επίσης, θετικά και καθοριστικά.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι αυτή αποτελεί εξαιρετική βάση και ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβανομένων των ευκαιριών χρηματοδότησης, πρέπει να εκπληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζει πλήρως τη Συμφωνία, την οποία επικύρωσε το 2017, ενώ πρόσθεσε ότι, και στο πλαίσιο τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, η Κύπρος περιέλαβε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ως μία από τις κύριες διαστάσεις της συνεργασίας. Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέσπιση ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Αναγνωρίζοντας τέλος, ότι η μαζική μετανάστευση και η αλλαγή του κλίματος είναι αλληλένδετες προκλήσεις, ο κ. Πιττοκοπίτης κατέληξε ότι η κατανόηση της διασύνδεσης της κλιματικής αλλαγής με την κλιματική και περιβαλλοντική μετανάστευση αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση τόσο της κλιματικής όσο και της μεταναστευτικής κρίσης.

___________

/ΣΧ