Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2019 19:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον χώρο της ναυτιλίας φορείς, τονίζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την ευκαιρία που δίδεται για μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή ναυτιλία.

Πρώτων όλων, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση της πολιτείας στην Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και τους πλοιοκτήτες των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, για την εμπιστοσύνη και την επιλογή της πατρίδας μας όσον αφορά την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Αναμφίβολα, η διαχρονική στήριξη που επιδεικνύετε, οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι συνέργειες που αναπτύσσετε με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας συνδράμοντας στο έργο που επιτελεί, υπηρετούν τον κοινό στόχο της ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας.

Απτή απόδειξη αποτελεί η συμμετοχή σας μαζί με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος».

Ενός διεθνούς εμβέλειας και με τεράστιο ενδιαφέρον Συνεδρίου, το οποίο, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του σημαντικά θέματα που απασχολούν τον εν λόγω τομέα, συγκεντρώνει κάθε χρόνο υψηλού επιπέδου ομιλητές, σημαντικό αριθμό πλοιοκτητών, στελεχών και παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι φέτος το Συνέδριο φιλοξενεί πέραν των 800 συμμετεχόντων από 37 διαφορετικές χώρες.

Η συμμετοχή δε του Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Θαλασσίων Μεταφορών της ΕΕ, τονίζει τόσο τη σημασία του Συνεδρίου όσο και τη μετεξέλιξη της Κύπρου σε προηγμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία μου αποσκοπεί αφενός στο να υπογραμμίσω την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας και αφετέρου να μεταφέρω τη δεδομένη στήριξη μας στα θέματα που αφορούν και/ή απασχολούν τους πλοιοκτήτες των κυπριακών πλοίων.

Κυρίες και κύριοι,

Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Συνεδρίου είχα προβεί σε εκτενείς αναφορές για τα στοχευμένα μέτρα και πολιτικές που αναλάβαμε, αναλαμβάνουμε και θα αναλάβουμε για την περαιτέρω εδραίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού μας προϊόντος.

Την ίδια στιγμή, είχα τονίσει της κομβικής σημασίας απόφαση για σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο επέφερε τη συνολική αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου, στη βάση ενός καινοτόμου και καλά δομημένου σχεδιασμού, κάτι το οποίο ήδη επέφερε απτά αποτελέσματα.

Συνεπώς, θα αποφύγω να επαναλάβω εαυτόν, καθώς θεωρώ πως θα ήταν πιο επωφελές να εμπλακούμε σε έναν ελεύθερο και δημιουργικό διάλογο και να ακούσω τους προβληματισμούς, σκέψεις και εισηγήσεις σας που θα υποβοηθήσουν τις κοινές  προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Και τούτο, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η συνεχής διαβούλευση της πολιτείας με διακεκριμένους επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τις διεθνείς αγορές, τον ανταγωνισμό και τις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα, που κατέστησαν την Κύπρο πρωταγωνιστική δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας. 

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίζοντας σας για ακόμη μια φορά, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών για το έργο που επιτελούν, αλλά και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την πολυδιάστατη προσφορά σας στην κυπριακή ναυτιλία.

Να είστε σίγουροι πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να σας προσφέρει την αμέριστη στήριξη της και θα βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση σας, με στόχο την επιτυχή εφαρμογή των φιλόδοξων δράσεων προς όφελος της κυπριακής ναυτιλίας και του τόπου ευρύτερα.

------------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)