Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2018 13:02

Έναρξη Ευρωπαϊκού προγράμματος «Συμβουλευτική και επαγγελματική καθοδήγηση σε άτομα 'Not in Education, Employment or Training'» από την ΥΣΕΑ

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνουν την έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Συμβουλευτική και επαγγελματική καθοδήγηση σε άτομα 'Not in Education, Employment or Training' (ΝΕΕΤ)». Tο έργο στοχεύει στην ενίσχυση της προσφοράς Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης σε 4.000 άτομα NEET (Not in Education, Employment or Training), ηλικίας 15-24 ετών, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας της Κύπρου.Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρω­παϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ) και από εθνι­κούς πό­ρους και στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας των νέων και ειδικότερα της ομάδας ατόμων NEET.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, θα προσφέρονται Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού  στα άτομα ΝΕΕΤ, από αριθμό Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικών Ψυχολόγων. Όπου κρίνεται αναγκαίο, θα προσφέρεται περαιτέρω  μαθησιακή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη μέσω παραπομπών σε εξειδικευμένο, προσοντούχο προσωπικό. Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται σε χώρους εντοπισμού των ατόμων ΝΕΕΤ και στα γραφεία Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΥΚΕΠ), σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας θα γίνεται αξιολόγηση των δεξιοτήτων, γνώσεων, ικανοτήτων και στάσεων των ατόμων ΝΕΕΤ, με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων/ερωτηματολογίων επαγγελματικού προσανατολισμού. Στη συνέχεια, οι Σύμβουλοι μέσα από τον καταρτισμό ατομικού σχεδίου δράσης, θα μπορούν να προωθούν τα άτομα ΝΕΕΤ για ένταξή τους είτε πίσω στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης είτε σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, θα τους ενθαρρύνουν να συμμετάσχουν σε προγράμματα  απασχόλησης και κατάρτισης. Ανεξάρτητα από την έκβαση της συμβουλευτικής διαδικασίας, τα προσωπικά στοιχεία των ατόμων ΝΕΕΤ θα αποστέλλονται για ενημέρωση της ΔΥΑ. Όσοι δεν ενταχθούν σε προγράμματα εκπαίδευσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει συνταίριασμα από τη ΔΥΑ του προφίλ του κάθε επωφελούμενου με κενές θέσεις εργασίας και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, νοουμένου ότι τα άτομα ΝΕΕΤ θα εγγράφονται στο σύστημα ανέργων της ΔΥΑ.

Τονίζεται ότι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες καθοδήγησης θα προσφέρονται από προσοντούχους Συμβούλους, υπό την ευθύνη ενός Ανάδοχου και με την καθοδήγηση και εποπτεία της ΥΣΕΑ του ΥΠΠ. Οι Σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν προσόντα τέτοια που να τους επιτρέπεται η εγγραφή στους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στον κλάδο της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στη Μέση Γενική Εκπαίδευση. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτιση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χορηγούν ερωτηματολόγια επαγγελματικού προσανατολισμού και να αναλύουν τα αποτελέσματα. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα, έως την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ysea@schools.ac.cy. Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια.   

 

(ΜΑΚ/ΜΓ/ΕΙ)