Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2023 12:58

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στην 3η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης «Περπατώ για την Τρίτη Ηλικία», στο Φοινί

Είναι με αισθήματα εκτίμησης και χαράς που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την 3η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης «Περπατώ για την Τρίτη Ηλικία», που διοργανώνεται από την Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας (ΣΚΕ) Φοινιού, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων ESU.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούσε να παραστεί σήμερα στην εκδήλωση.

Πριν από 33 χρόνια, στις 14 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, στο πλαίσιο της προώθησης και εφαρμογής του διεθνούς πλάνου δράσης του ΟΗΕ για τη γήρανση.

Φέτος, με ορόσημο τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την υιοθέτηση της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας έχει θέμα «Εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την τρίτη ηλικία: Σε όλες τις γενιές» και εστιάζει στην ιδιαιτερότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας σε ό,τι αφορά την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τους τρόπους ενίσχυσης της αλληλεγγύης των γενεών με σκοπό την επίτευξη των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Κυρίες και κύριοι,

Επιλέγω την ημέρα αυτή, την Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, για να ανακοινώσω επίσημα ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έλαβε σε ανώτατο επίπεδο την πολιτική απόφαση να καταρτιστεί Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την τρίτη ηλικία. Συντονιστικός φορέας είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και θα υπάρχει διυπουργική συμμετοχή καθώς και συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Στόχος είναι μεταξύ άλλων η ενεργός γήρανση, η βελτίωση των συνθήκων διαβίωσης, η ενίσχυση των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων, η συμπερίληψη, η δια βίου μάθηση, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας και απτό αποτέλεσμα είναι η υλοποίηση του συστήματος έγκαιρης καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός από τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του προηγούμενου μήνα για δικαιούχους που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια τάση. Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι οι συνισταμένες του φαινομένου της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην αντιμετώπιση αυτής της δημογραφικής αλλαγής.

Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φέρνει μαζί της προκλήσεις και ευκαιρίες, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν με νέες δραστηριότητες, όπως περαιτέρω εκπαίδευση ή μια νέα καριέρα. Επιπλέον, συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Ωστόσο, η έκταση αυτών των ευκαιριών και συνεισφορών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν παράγοντα, την υγεία. Γι’ αυτό και η προαγωγή της υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών κρίνεται ως υψίστης σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα υποστηρικτικά φυσικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, αφού βοηθούν τα άτομα τρίτης ηλικίας να διατηρήσουν τα επίπεδα δραστηριότητας και την ανεξαρτησία τους και επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς, παρά τις απώλειες ικανοτήτων που προκαλεί η βιολογική φθορά του οργανισμού.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναγνωρίζει την ηλικιακή ωριμότητα ως μια φυσική εξέλιξη της ζωής. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής έτσι ώστε, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, να ενισχύσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Σας ανέφερα προηγουμένως για την Εθνική Στρατηγική. Σας διαβεβαιώ ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια μέχρι να καταρτιστεί.

Γνωρίζω τις προκλήσεις. Ξέρω τις αδυναμίες. Προγραμματισμένα και απροειδοποίητα πραγματοποιώ επισκέψεις σε Στέγες.

Είμαι σε συνεχή επαφή με όλους όσοι μέσα από συνέργειες μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας και χαίρομαι να πω ότι βρίσκω ανταπόκριση.

Κυρίες και κύριοι,

Στους ηλικιωμένους μας οφείλουμε όχι μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και την απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη μας. Αντλούμε από τη σοφία τους και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς τους.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και το ΣΚΕ Φοινιού, τόσο για τη διοργάνωση της ετήσιας Παγκύπριας Πορείας Αγάπης για την Τρίτη Ηλικία όσο και για το πολυδιάστατο και βαρυσήμαντο έργο που επιτελούν. Σας διαβεβαιώνω εκ μέρους της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη ότι είμαστε δίπλα σας, πάντα συμπαραστάτες, αλλά και συνοδοιπόροι σε μια πορεία με προορισμό μια δίκαιη κοινωνία για όλους, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία συμπεριληπτική σε όλους τους τομείς της ζωής μας, για όλες τις γενιές.

Σας ευχαριστώ.

 

(ΘΘ/ΜΒ)