Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2024 12:32

Χαιρετισμός της νέας Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΓΑΑΠ

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να παραλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για την τιμή και την εμπιστοσύνη, και ταυτόχρονα να τον διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που η θέση αυτή συνεπάγεται.

Παραλαμβάνω από τον Πέτρο Ξενοφώντος, έναν άνθρωπο που διετέλεσε στο Υπουργείο σημαντικό έργο το οποίο θα συνεχίσουμε. Φίλε Πέτρο, θα ήταν παράλειψή μου να μην σε ευχαριστήσω προσωπικά για την αγαστή και εξαιρετική συνεργασία που είχαμε υπό την ιδιότητά μου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, για τη συνεχή υποστήριξη στις κοινές πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Μαζί έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για να μετατρέψουμε το Προεδρικό Μέγαρο και τα κτήρια των Υπουργείων/Υφυπουργείων σε χώρους μηδενικών απορριμμάτων «Zero Waste to Landfill», και φυσικά συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι αυτή την προσπάθεια.

Η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ είναι δυσανάλογη σε σχέση με τη σπουδαιότητά του, αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των καινοτομιών. Γι’ αυτό και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η επένδυση στην ποιότητα και στην παράδοση των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τις οποίες θα εργαστώ με ζήλο, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Η δυναμική αλυσίδα που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον αγρότη, την αγρότισσα, τον παραγωγό και τον καταναλωτή πρέπει να διασφαλίζουν σεβασμό προς το περιβάλλον, δίκαιο εισόδημα στους αγρότες και υψηλής ποιότητας και ασφάλειας τρόφιμα σε προσιτές τιμές στον καταναλωτή.

Συνεπώς, το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η προστασία και η αειφόρος διαχείριση του Ακάμα, η σωστή διαχείριση των αποβλήτων και η ευημερία των ζώων είναι, φυσικά, ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές μου. Προτεραιότητες που μαζί με την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, την αειφόρο διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας, την πρόληψη των πυρκαγιών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την άμβλυνση των επιπτώσεών της, αποτελούν τομείς για τους οποίους θα εργαστώ άοκνα και με αφοσίωση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Γνωρίζω ότι στο απαιτητικό αυτό έργο θα έχω υποστηρικτές και συνοδοιπόρους όλους και όλες εσάς, τα στελέχη του Υπουργείου και των Τμημάτων με τους οποίους θα εργαστούμε ομαδικά. Οι πολύτιμες γνώσεις, η εμπειρία και η καθημερινή σας εργασία αποτελούν τα εχέγγυα για μια αγαστή και παραγωγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, που διασφαλίζει την υλοποίηση των στόχων και του προγράμματος διακυβέρνησης που έχουμε να επιτελέσουμε.

Έχω εδώ μαζί μου τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων με τους οποίους είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Απευθύνομαι στους ανθρώπους του μόχθου της γης, τους περιβαλλοντιστές, τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για την προστασία της γης μας από κάθε είδους ρύπανση, τους παραγωγούς, τους ανθρώπους που μας ανάγιωσαν με το γάλα και το σιτάρι που με ιδρώτα παρήγαν. Απευθύνομαι στους ανθρώπους της Κύπρου μας. Καλώ τον κάθε έναν και την κάθε μία από εσάς να εργαστούμε μαζί για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλή μας αρχή. Καλή δουλειά.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα