Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 08:39

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στην Αθήνα, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας και θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίδεται για μια αμοιβαία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή ναυτιλία.

Κατ’ αρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά, για την πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσφορά σας στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, ιδιαίτερα μέσα από την επιλογή της Κύπρου σαν σημαία στις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας. Και αυτό είναι μια διαχρονική και αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξη που επιδεικνύετε στην Κύπρο μέσω των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλετε για την ανάπτυξή της.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία μου αποσκοπεί αφενός στο να υπογραμμίσω την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας και αφετέρου να μεταφέρω τη δεδομένη στήριξή μας στα θέματα που αφορούν ή/και απασχολούν τους πλοιοκτήτες των κυπριακών πλοίων. 

Και τούτο, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η συνεχής διαβούλευση της Πολιτείας με διακεκριμένους επιχειρηματίες, όπως εσείς, που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις διεθνείς αγορές, τον ανταγωνισμό και τις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα, που κατέστησαν την Κύπρο πρωταγωνιστική δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, ο ναυτιλιακός τομέας απέδειξε για ακόμη μια φορά πως αποτελεί ένα πραγματικά πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% που βιώνουμε, και φαίνεται ότι θα καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια, με την όλη συμβολή του τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας να ανέρχεται σήμερα στο 7%.

Τούτων λεχθέντων, λαμβάνοντας υπόψη πως ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας λειτουργεί σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως απαιτείται καινοτόμος σχεδιασμός που με τη σειρά του θα υποστηρίξει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη του τομέα και τη συνεχή προσέλκυση νέων επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σημαίας μας και του ναυτιλιακού μας προϊόντος παραμένει μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Με τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και την ενεργοποίησή του από την 1η Μαρτίου 2018, αποσκοπούμε τόσο στην αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς όσο και στη συγκρότηση ενός καλά δομημένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

Ενός σχεδιασμού που θα υποβοηθήσει τις προσπάθειές μας στο να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας και να αντιμετωπίσουμε τις  υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Με προνοητικότητα και σκληρή δουλειά, αλλά, βεβαίως, και με τη στήριξή σας πριν και πάνω από όλα, είμαι βέβαιος ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό One – Stop – Shipping – Centre, το οποίο θα αναπτύξει, θα εφαρμόσει και θα προωθήσει στρατηγικές και πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες που η Κύπρος προσφέρει.

Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής, πέραν των πιο πάνω, συνεπάγεται και την αναγκαιότητα μέγιστης αποδοτικότητας ενός αριθμού συναφών παραμέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

Ενός πλαισίου το οποίο στην περίπτωση της ναυτιλίας, παρά την οικονομική κρίση, ενισχύθηκε με τη συνεχή παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, συντείνοντας ουσιαστικά στο να διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή τον εντέκατο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κύπρο να αποτελεί την ίδια ώρα παγκοσμίως, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αυξητική τάση στη μεταφορά σημαντικού αριθμού κεντρικών γραφείων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, στην εγγραφή νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και εταιρειών που υπόκεινται σε φόρο χωρητικότητας, αποδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επενδυτές που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Συνειδητά παρέλειψα την εκτεταμένη αναφορά στα διάφορα κίνητρα που προσφέρουμε στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς πλείστα εξ αυτών έχουν υιοθετηθεί ύστερα από δικές σας εισηγήσεις. Και προς αυτές τα μέτρα αυτά προσδοκούν μια ευέλικτη και με στοχευμένη πολιτική και δράσεις και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δέχεται τις γνώμες, τις απόψεις, τις προτάσεις αυτών που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, έτσι ώστε να προσαρμόζουμε νομοθετικά και πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όλες τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα μπροστά.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσμετρηθεί πως στο όλο οικοσύστημα της κυπριακής ναυτιλίας προσφέρονται και άλλα κίνητρα ή συγκριτικά πλεονεκτήματα που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως το χαμηλό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, το άρτια εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό σε θέματα ναυτιλίας, το νομικό πλαίσιο το οποίο είναι βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο και η εύκολη πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.

Ο συνδυασμός των πιο πάνω καθιστούν την Κύπρο ένα προηγμένο, διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακό σύμπλεγμα στο οποίο οι επενδυτές έχουν πλήρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων τους. 

Την ίδια στιγμή, όπως έχω προαναφέρει, στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, με μια σειρά μέτρων, όπως:

  • Υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης όλων των τομέων της ναυτιλίας.
  • Της συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Της δημιουργίας νέων ναυτιλιακών γραφείων στο εξωτερικό, με στόχο την προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας μας ως κέντρο εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών.
  • Της στοχευμένης προσέλκυσης επενδυτών.
  • Της αναβάθμισης και επέκτασης των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαδικτύου.
  • Της εκπόνησης του Σχεδίου Δράσης για την Εθνική Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Κύπρου.
  • Της προώθησης της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού.
  • Της στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ναυτιλίας με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών.

Μέτρα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.

Παράλληλα, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και ευρύτερα στην περιοχή, δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία για να αναπτύξει, μέσω σχετικών συνεργειών, νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης. 

Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας δεδομένη θετική στάση και συνεργασία, θα επιτύχουμε την απρόσκοπτη εφαρμογή των πιο πάνω φιλόδοξων, αλλά υλοποιήσιμων δράσεων, όχι μόνο προς όφελος της ναυτιλίας και όσων σχετίζονται με αυτήν, αλλά κυριότερα προς όφελος της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας. 

Προτού ολοκληρώσω, αισθάνομαι υπόχρεος να επισημάνω ότι η Κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό με την Ελλάδα ή το ελληνικό νηολόγιο, καθώς επιδίωξή μας είναι όπως η κυπριακή και ελληνική ναυτιλία εκσυγχρονίζονται ποιοτικά και ποσοτικά και αναπτύσσονται ταυτόχρονα.       

Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο δυνατό μας σύμμαχο στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές επίπεδο και η αλληλοϋποστήριξη, ο σεβασμός και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών οδηγούν στη στενή μας συνεργασία, την οποία ενδυναμώνουμε με κάθε δυνατόν τρόπον, προς όφελος του συνόλου.

Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών για το έργο που επιτελούν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεισφέρετε μέσα από την παρουσία σας στην Κύπρο, με τους τρόπους που εσείς γνωρίζετε, στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη, στην προοπτική επιτέλους μια μικρή χώρα να αποτελεί ένα πραγματικό μοντέλο ανάπτυξης και προόδου.

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)