Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2024 09:46

Σε πρακτική εφαρμογή τα μέτρα της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής

Μετουσιώνεται σε πράξη η ενιαία στεγαστική πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την υπογραφή, χθες, της πρώτης συμφωνίας αξιοποίησης των αναθεωρημένων πολεοδομικών κινήτρων μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ως ο εκτελεστικός βραχίονας των στεγαστικών σχεδίων, και της εταιρείας Evamek Development Ltd (μέλος του ομίλου εταιρειών «Ευαγγέλου & Φραντζής»).

Η εταιρεία προτίθεται να υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για ανάπτυξη στο δημοτικό διαμέρισμα Ύψωνα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού, αξιοποιώντας το πολεοδομικό κίνητρο εξασφάλισης επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης 25% του επιτρεπόμενου. Οι οικιστικές μονάδες, που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του επιπλέον συντελεστή δόμησης, θα διατεθούν σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ σε προσιτή τιμή πώλησης, την οποία θα καθορίσει ο Οργανισμός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων που υπέβαλαν άλλες εργοληπτικές εταιρείες και θα υπογραφούν αντίστοιχες συμφωνίες για αξιοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων και του Σχεδίου «Built to Rent».

Κεντρικός στόχος της νέας στεγαστικής πολιτικής του Κράτους, που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε ολοκληρωμένα, με ρεαλιστικό τρόπο και με στοχευμένο ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, είναι η άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τα στεγαστικά σχέδια και μέτρα που ανακοινώθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται επικεντρώνονται στην αύξηση του οικιστικού αποθέματος και την παραγωγή προσιτής στέγης με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών κυρίως των νέων και των νεαρών οικογενειών, καθώς και των κοινωνικό-οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Παράλληλα, με την αύξηση των στεγαστικών μονάδων και τη διάθεσή τους σε προσιτές τιμές πώλησης ή ενοικίου, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει τη δημιουργία συνθηκών αποσυμπίεσης των τιμών στην αγορά, που συνεπακόλουθα θα περιορίσει ουσιαστικά το πρόβλημα πρόσβασης των πολιτών σε επιλογές προσιτής στέγασης.

(ΜΚυ/ΜΣ)