Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 17:31

Χαιρετισμός του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς κατά την επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά η παρουσία σας στο Πεδίο Βολής Ζυγίου, όπου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων επιλεγμένων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, γιορτάζοντας μαζί μας τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η εξελικτική πορεία της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, αλλά και τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των νέων μέσων που πρόκειται να αποκτήσουμε προσεχώς, την καθιστά ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σε εξέλιξη ενίσχυση δεν αφορά μόνο σε συστήματα και μέσα,  άλλωστε το προσωπικό μας αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και τον πιο καθοριστικό εγγυητή Νίκης και Επιτυχίας στο Πεδίο της Μάχης.

Μέσω της βέλτιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των υλικών και ανθρώπινων πόρων που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία και στηριζόμενοι στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εξακολουθήσουμε να προσαρμοζόμαστε, αλλά και να διαμορφώνουμε στο μέτρο του δυνατού, τις εξελίξεις, ώστε, να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ακρίβεια, επιφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα «εν τόπω και χρόνω».

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σίγουρο ότι Εθνική Φρουρά προοδεύει και αλλάζει, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Οι εξελίξεις φέρνουν νέες απαιτήσεις και οι νέες απαιτήσεις επιβάλλουν να αναλάβουμε και νέο έργο. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η αύξηση του ρυθμού αναβάθμισης και βελτίωσης, με σκοπό κατ’ ελάχιστον να συμβαδίζουμε και να προσαρμοζόμαστε με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι μέχρι τώρα. Όσο καλοί και αν είμαστε, οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και αυτό είναι μια προσπάθεια, για την οποία δεν περισσεύει κανείς.

Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ότι δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Η Κύπρος δεν έχει να αντιτάξει στρατιές. Όμως, ως Έθνος ποτέ δεν ήμασταν πολλοί. Έναντι της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, εμείς προτάσσουμε την ποιοτική μας υπεροχή. Η ενεργός δύναμη της Εθνικής Φρουράς συμπληρώνεται από τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες μας, οι οποίοι αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία της επίδειξης. Ιδιαίτερα, θέλω να σταθώ στην ανταπόκριση των εθνοφυλάκων, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν, και σε ελάχιστο χρόνο ετοιμάστηκαν και συμμετείχαν, αποδεικνύοντας και τη συνέπεια και τη χρονική τους ετοιμότητα. Όπως και άλλες φορές είπα, η Εθνική Φρουρά στηρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας και με τους εφέδρους και με τους εθνοφύλακες.

Έχει επίσης την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και τη στήριξη της Κυπριακής κοινωνίας, συνδράμοντας αποτελεσματικά στον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης. Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κάθε στιγμή, όπου χρειαστεί, με συνέπεια και αξιοπιστία, με προσωπικό, μέσα και τεχνογνωσία.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του χρέους και της ανιδιοτελούς προσφοράς, που χαράκτηκε από τους προκάτοχούς μας αυτά τα 60 χρόνια, παράγοντας το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας επ’ ωφέλεια του Κυπριακού Ελληνισμού. Ασφάλεια, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να εργάζεται, να ευημερεί, να διασκεδάζει, να περνά το καλοκαίρι του, να χαίρεται, αλλά ακόμη και να θρηνεί τις μαύρες αυτές μέρες του Ιουλίου. Η συνεχιζόμενη, επί 50 έτη, ύπαρξη κατοχικού στρατού, μάς επιβάλλει ύψιστη ετοιμότητα και προσήλωση στον στόχο, για να εκπληρώσουμε την ιερή αποστολή μας.

Επιτρέψετε μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις στους Ακόλουθους Άμυνας και εκπροσώπους άλλων χωρών που φιλοξενούμε σήμερα εδώ.

Dear colleagues,

You have witnessed a short demonstration of our operational capabilities and what our women and men do almost all year round in order to improve the operational skills, procedures, understanding, operating and combat readiness of our Armed Forces, the National Guard.

We are living in an era in which we face numerous conventional, as well as hybrid threats that clearly demonstrate that our safety lies in unity and collective strength. Together, we are stronger.

This is why, Cyprus has been increasingly implementing an outward looking foreign policy and acts as an enabler and a facilitator of regional security and defence cooperation as well as an interlocutor between Europe and the region.

I can assure you that the Armed Forces of Cyprus will maintain their focus on our primary mission’s readiness and status, and will continue to build and foster regional defence collaborations, complementarity and understanding.

The recent events in our region have shown us that preparation and cooperation make us ready to meet the challenges that lie ahead. The National Guard is working towards interoperability with esteemed friends and allies. We have been testing it for the past few months and we are ready to proceed as needed.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, μάς δίνει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του έργου μας, επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας για το αμέριστο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας για την Εθνική Φρουρά και μάς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας έναντι του Κυπριακού λαού.

Κλείνοντας, θα ήθελα  να σας ευχαριστώ όλους που μας τιμήσατε με τη εδώ παρουσία σας.

Χρόνια Πολλά στην Εθνική Φρουρά. 

(ΑΣ/ΜΣ)