Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 21:42

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μάς ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο δείπνο της ΑΗΕΡΑ, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για μη ικανοποίηση αιτημάτων των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έκανα ανακοινώσεις δημόσια. Υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, όλα τα κόμματα συμφωνούν, και το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ήταν με δική μας πρωτοβουλία μετά από τόσα χρόνια, που δώσαμε λύσεις σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Γιατί στην προσπάθειά μας να κάνουμε ένα ημιεπαγγελματικό στρατό, οι ΣΥΟΠ είναι βασική συνιστώσα και είναι για αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με το θέμα. Υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Άμυνας και θα προχωρήσουμε.»

Ερωτηθείς αν έχει λάβει επιστολή από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας: «Πήρα επιστολή  που λέει ότιμέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να απαντήσω. Είναι μια επιστολή που στάλθηκε σε όλους τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, είμαι σε τηλεφωνική επαφή με την Πρόεδρο της Επιτροπής σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία και στη βάση και της συζήτησής μας θα απαντήσω και γραπτώς.»

Κληθείς να πει ποια είναι τα χαρτοφυλάκια τα οποία μας ενδιαφέρουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι «χαρτοφυλάκια στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία. Είναι αυτά τα τρία τέσσερα χαρτοφυλάκια στα οποία οι γνώσεις μας θα είναι βοηθητικές και ενισχυτικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα οποία συζητώ με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Η απόφαση που θα ληφθεί σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στον Κύπριο ή στην Κύπρια Επίτροπο θα είναι αυτό που θα καθορίσει και το όνομα. Είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να γνωρίζει πάρα πολύ καλά το αντικείμενο, για να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία».

Αναφορικά με το τερματικό, και ερωτηθείς αν προτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία να διεξάγει τη δική της έρευνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Όχι, υπάρχει έρευνα από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Και επειδή ακούω και βλέπω διάφορα σε σχέση με το γιατί δεν το ανακοινώσαμε, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εάν εμείς ανακοινώναμε οτιδήποτε πριν από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως να θεωρείτο παρέμβαση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι για αυτόν τον λόγο που η ανακοίνωση έγινε σήμερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας. Εμείς στηρίζουμε την έρευνα που γίνεται σε σχέση με τη συγκεκριμένη αδειοδότηση και με τη διαχείριση που έγινε μετά από την ΕΤΥΦΑ. Είναι ένα σημαντικότατο θέμα, μια σημαντικότατη πρόκληση που έχουμε αναλάβει, για να διαχειριστούμε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Και αναλόγως των ευρημάτων, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το πώς η ΕΕ στήριξε το συγκεκριμένο έργο.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τη δήλωσή του ότι δεν έπρεπε να δοθεί το έργο στην κοινοπραξία, στην οποία δόθηκε, το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι κρίμα που το ΑΚΕΛ δεν γνώριζε ότι η απόφαση για αδειοδότηση δεν πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και πέραν αυτού δεν ήμουν εκείνος που διαχειριζόταν. Είναι η ΕΤΥΦΑ, μια εταιρεία που έγινε κάτω από τη ΔΕΦΑ.

Με απόλυτο σεβασμό προς όλα τα κόμματα, μπορούν να μου ασκούν κριτική καθημερινά, λαμβάνω υπόψη την κριτική από όλους, αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει στο τέλος της ημέρας είναι η ουσία. Και επικεντρώνομαι σε αυτό».

(ΡΜ/ΑΣ/ΜΣ)