Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 13:18

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην ημερίδα με θέμα Επιθεωρήσεις Οδικής Ασφάλειας στο Αστικό και το Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια προηγούμενης εκπαίδευσης η οποία έγινε το Νοέμβριο του 2016, στο   πλαίσιο των Δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Ευχαριστώ επίσης το ΕΤΕΚ και την Αστυνομία για την στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Ευχαριστώ όμως ιδιαίτερα, όλους εσάς, που είστε σήμερα εδώ για μια εξαιρετικά χρήσιμη ημερίδα, η οποία έχει ως επίκεντρο, την αντιμετώπιση του σοβαρότατου κοινωνικού προβλήματος των θανάτων και των τραυματισμών στους δρόμους. Η δική σας συνεισφορά για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων, την αναβάθμιση της Οδικής Ασφάλειας και πάνω από όλα, την διάσωση ανθρώπινων ζωών, είναι εξέχουσας σημασίας.

Η Κύπρος υστερεί δυστυχώς κατά πολύ από τα ζηλευτά επίπεδα οδικής ασφάλειας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα στις πόλεις,  η εικόνα δεν συνάδει με τα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.  Πεζοδρόμια γεμάτα με εμπόδια, παράνομη στάθμευση σε επικίνδυνα σημεία, εμπόδια στην ορατότητα σε οδικές συμβολές, ελλιπής σήμανση και σηματοδότηση συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζουν πολλοί δρόμοι των κυπριακών πόλεων. Όλα τα πιο πάνω, δεν δημιουργούν απλά μια ακαλαίσθητη εικόνα, αλλά συμβάλλουν στην πρόκληση περισσότερων από τους μισούς οδικούς θανάτους που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή ανήκει σε όλους μας. Στο Κράτος, περιλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της. Όλοι έχουμε ευθύνη και ρόλο να διαδραματίσουμε για να γίνουν οι δρόμοι μας ασφαλείς.

Ο στόχος του Στρατηγικού μας Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια (2012-2020) είναι η μείωση των θυμάτων, νεκρών και τραυματιών, κατά 50% μέχρι το 2020, σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2010. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών στις πόλεις και στις κοινότητες, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις και καταγράφεται η πλειονότητα των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών σε οδικές συγκρούσεις.

 Φίλες και φίλοι,

 Σήμερα προσφέρεται σε όλους σας η ευκαιρία, για την άντληση γνώσεων αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων έτσι ώστε μέσα από τις αναγκαίες επιθεωρήσεις του οδικού δικτύου να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις οδικές συγκρούσεις.

Είμαι σίγουρη ότι η στενή, συνεχής και παραγωγική συνεργασία μεταξύ του Συμβούλιου Οδικής Ασφάλειας, των Επαρχιακών Διοικήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στα θέματα ασφάλειας των οδικών υποδομών του τόπου μας, τα οποία, θα μας οδηγήσουν στο «Όραμα μηδέν». Ουδείς θάνατος στο δρόμο άλλωστε, δεν είναι αποδεκτός!

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας …και καλές επιθεωρήσεις.

( ΔΚ )