Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2019 09:58

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου

Kαταρχάς, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να χαιρετίσω τη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου.

Θα ήθελα να εστιάσω στην πολύχρονη δράση της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας και να συγχαρώ, τόσο την ηγεσία, όσο και τα στελέχη και μέλη σας, για την πολύτιμη συνεισφορά σας με υπεύθυνη πάντοτε στάση και την ουσιαστική σας παρουσία στα εργασιακά δρώμενα.

Ως γνωστό το σύστημα των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο, βασίζεται πρωτίστως στη συνεργασία. Χωρίς τη δική σας συνεργασία και γενικότερα τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, κανένα βήμα δεν θα μπορούσε να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας ως προς τη διασφάλιση υγιών εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργατικής ειρήνης. Η αρχή της εκπροσώπησης τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου είναι, αναμφίβολα, καθοριστικής σημασίας και ουσιαστικό θεμέλιο στο οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων.

Θεμέλιο λίθο αποτελεί και ο δομημένος κοινωνικός διάλογος, ο οποίος εδράζεται στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα εργασιακά δρώμενα του τόπου μας. Μέσω του κοινωνικού διαλόγου έχει εφαρμοστεί για 40 και πλέον χρόνια ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων. Μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων στην Κύπρο, έχει επιτευχθεί να εφαρμοστεί μια εθελοντική συμφωνία επίλυσης εργασιακών διαφορών, η οποία τυγχάνει σεβασμού από τους κοινωνικούς εταίρους, αναγνωρίζοντας το ως το βασικό εργαλείο, στη βάση του οποίου επιλύονται οι περισσότερες διαφορές. Ο Κώδικας είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αμέσως στις ανάγκες και την εξέλιξη της οικονομίας μας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα άμεσων αλλαγών, οι οποίες μέσω της συναίνεσης αποκτούν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή. Το γεγονός ότι στηρίζεται στην τριμερή συνεργασία φέρει αποτελέσματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν πάντοτε τις οικονομικές συνθήκες του κράτους, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας υπεύθυνης πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τοποθετώντας τον κοινωνικό διάλογο στο επίκεντρο των διαδικασιών μας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και τη λήψη συναινετικών αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αξιοποιώντας το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας που δεν είναι άλλο από την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο μέσα από τον οποίο γίνεται κατορθωτό διαχρονικά να βρίσκονται λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι κατά το 2018 υποβλήθηκαν 212 αιτήσεις για μεσολάβηση σε εργατικές διαφορές, μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και επιλύθηκαν οι 200, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχουν υποβληθεί ήδη 97 εργατικές διαφορές και έχουν επιλυθεί οι 56 μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο συνεχίζει να πραγματοποιεί με εντατικούς ρυθμούς ελέγχους καθώς και να εξετάζει διαφορές εργασιακής φύσης που αφορούν την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το2018, πραγματοποιήθηκαν 3.205 επιθεωρήσεις, ετοιμάστηκαν 185 ποινικοί φάκελοι για παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ κατά το ίδιο έτος άλλες 278 υποθέσεις εκδικάστηκαν ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων με την επιβολή ποινών συνολικού ύψους €181.195. Σε σχέση με τα παράπονα εργασιακής φύσης, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου εξέτασε 2.172 περιπτώσεις, ενώ παράλληλα, οι λειτουργοί του είχαν δώσει τηλεφωνικώς πληροφορίες και συμβουλές σε 62.711 εργοδότες και εργαζόμενους ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό και τους δύο.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνεται στην καλύτερη διασύνδεση των πολιτικών του στον τομέα της απασχόλησης, με αυτές που αφορούν την κοινωνική προστασία. Η προστασία του εργαζομένου, αποτελεί μια εκ των διαχρονικών μας προτεραιοτήτων και για τον λόγο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προωθούμε είναι η θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, η οποία έχει ως σκοπό την πλήρη αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων πολιτικών μας στον τομέα αυτό. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων. Για το εν λόγω θέμα ετοιμάζονται σχετικές μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ενώ λαμβάνουμε και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως είθισται θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Προς το τέλος του 2019, αναμένεται ότι θα έχουμε και την τελική έκθεση για τον σχεδιασμό της εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στα δεκάδες σχέδια που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία αποσκοπούσαν στην παροχή κινήτρων για εργοδότηση ή και κατάρτιση σε διάφορες ομάδες πληθυσμού καθώς και αναφορικά με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας και προωθώντας με τον τρόπο αυτό την απασχόληση και καταπολεμώντας την ανεργία και την αδήλωτη απασχόληση. Τα σχέδια αυτά, για τα οποία αντλήθηκαν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο απευθύνονταν σε διαφορετικές ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες, ακριβώς για να μπορούν να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες τους ξεχωριστά και να μπορεί να επεκταθεί το εύρος της ενίσχυσης τους, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το έτος 2018 η Κύπρος ήταν πρώτη από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ, όπως όλοι γνωρίζετε, η ανεργία στην Κύπρο, πέραν του γεγονότος ότι παρουσιάζει σταθερή καθοδική πορεία, υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 στο 6.5%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η πολιτική μας για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης συνεχίζεται και ένας από τους σημαντικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω από 5%.

Καθοριστικής σημασίας και καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας διαδραματίζει και η προσπάθεια για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και εργαζόμαστε μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, στοχευμένων επιθεωρήσεων και αυστηρότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας με αποτρεπτικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τις εργατικές νομοθεσίες.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται ήδη σε ισχύ η πρώτη, πολύ σημαντική Νομοθεσία, που ετοιμάσαμε για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Με τη Νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο 2017, έχουν εισαχθεί αυστηρότατες ποινές και διοικητικά πρόστιμα και ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξουσίες των επιθεωρητών του Υπουργείου, ενώ με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2017 η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης η οποία διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον αναμένεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία και τις εξουσίες της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης και την εισαγωγή του θεσμού της επιβολής αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων σε όσους δεν εφαρμόζουν τις εργατικές Νομοθεσίες. Με την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης στρατηγικής, αλλάζει άρδην ο τρόπος επιθεώρησης εν σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πλέον, μέσω συστήματος ανάλυσης κινδύνου και αυξημένων αλλά και στοχευμένων επιθεωρήσεων, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη εργασία και θα προστατευθούν καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ολοκληρώνοντας, επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να συνεχίσει ακατάπαυστα να εργάζεται για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για μια ευημερούσα κοινωνία, με διάθεση συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και κοινών στοχοθετήσεων για ένα καλύτερο αύριο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης σας και καλή συνέχεια στο έργο, το οποίο επιτελείτε. 

(ΜΠ/ΜΓ/ΕΙ)