Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2019 12:00

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Επειδή υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, η Ημέρα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση.

Παρά τη συχνότητά του, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί έγκαιρα.  Γι’ αυτό και η διαφώτιση επιβάλλεται.  Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Στη δε πρόληψη συμβάλλουν θετικά η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), κάθε χρόνο σημειώνονται γύρω στα 1,38εκ. νέα περιστατικά και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με διαφορά ο πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες ανά το παγκόσμιο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της αστικοποίησης και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής. Επειδή τα αίτια του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως γνωστά, ο ακρογωνιαίος λίθος για περιορισμό της ασθένειας παραμένει η έγκαιρη διάγνωση.

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει τη Europa Donna Κύπρου, που πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή του. Ιδρύθηκε το 2000 κι αποτελεί μέλος του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Οργανισμού, που αριθμεί 47 χώρες μέλη. Με τη δράση της, η Europa Donna Κύπρου συνέβαλε καθοριστικά στη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου, το οποίο παρέχει δωρεάν έλεγχο σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου 50-69 χρόνων. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πρώτου Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, που λειτουργεί από το 2016, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά δεν θα γίνονταν κατορθωτά χωρίς την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την ενεργό δραστηριοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κοινή προσπάθεια κατά του καρκίνου του μαστού πρέπει να συνεχιστεί, η ιατρική έρευνα να εντατικοποιηθεί κι η ενημέρωση να γίνει καθολική, ούτως ώστε να πετύχουμε ορθή πρόληψη και γρήγορη διάγνωση.

(ΕΚ/ΣΧ)