Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2019 18:23

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην τελετή απονομής βραβείων συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία Business4Climate/Επιχειρώ για το Κλίμα

Η πρωτοβουλία «Business4Climate/Επιχειρώ για το κλίμα» αποτελεί μια σημαντική εθνική πρωτοβουλία  αφού βιώνουμε την κλιματική αλλαγή και γνωρίζουμε ότι μέτρα προσαρμογής θα πρέπει να λάβουμε όλοι οριζόντια, και σε επίπεδο πολιτείας και σε επίπεδο κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων.

Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), όπως αναφέρεται και στη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος υιοθετώντας νέες οργανωτικές και παραγωγικές δομές και διαδικασίες  στη βάση της αειφορίας, δημιουργώντας οφέλη για τις ίδιες αλλά και για την χώρα αφού οι επιδόσεις τους – θετικές ή αρνητικές – αντανακλούν στις επιδόσεις και τους μετρήσιμους στόχους της χώρας.

Οι επιχειρήσεις του τόπου μας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και η πρωτοβουλία «Επιχειρώ για το Κλίμα/Business4Climate» αποτελεί ένα τέτοιο εργαλείο.

Η εθελοντική συμμετοχή επιχειρήσεων από όλους τους οικονομικούς τομείς στην κλιματική αυτή δράση αποτελεί απόδειξη της Εταιρικής τους Υπευθυνότητας αφού ως υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν ποιες από τις δραστηριότητες τους έχουν αρνητικό οικονομικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο και λαμβάνουν μέτρα για να τον περιορίσουν.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Business4Climate τυγχάνουν αναγνώρισης για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ως προς τη δέσμευσή τους απέναντι στους εργαζόμενους τους, και ταυτόχρονα έχουν και αναγνωρισμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να υιοθετήσουν μια συνεπή περιβαλλοντική πολιτική απολαμβάνουν και τα πιο κάτω πλεονεκτήματα:

  • Η πράσινη επιχειρηματικότητα δημιουργεί θετική φήμη και αξιοπιστία
  • Αποφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ειδικά όταν υπάρχει  εφαρμογή και πιστοποίηση με περιβαλλοντικά πρότυπα ποιότητας γεγονός που δημιουργεί νέες  δυνατότητες συνεργασίας με νέες κατηγορίες πελατών.
  • Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων συνεπάγεται εξοικονόμηση χρημάτων.  Όταν καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτό επιφέρει οικονομικά οφέλη.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία Εθνικά και Ευρωπαϊκά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Επιχειρώ για το Κλίμα καθώς και τους διοργανωτές των αποψινών  βραβείων,την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

------------------------- 

ΕΚ/ΕΙ