Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2019 10:00

Ομιλία της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην Πόλη Χρυσοχούς

28 Οκτωβρίου σήμερα. Μια ξεχωριστή μέρα για όλο τον ελληνισμό. Ογδόντα χρόνια από το μεγαλειώδες ΌΧΙ του Ελληνικού λαού και το ηρωικό έπος του ’40.

Με περηφάνια και συγκίνηση γιορτάζουμε την επέτειο αυτή, καθώς το μήνυμα της προάσπισης της ελευθερίας και της άρνησης της υποταγής παραμένει πάντα επίκαιρο. Με τα πενιχρά μέσα που διέθετε τότε ο ελληνικός λαός αντιτάχθηκε στις δυνάμεις του φασισμού και έγινε για όλο τον κόσμο παράδειγμα μεγάλου ηρωισμού και αυτοθυσίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που βρισκόταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, υπήρξε ο χειρότερος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πενήντα εκατομμύρια καταγράφονται οι νεκροί και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν θύματα γενοκτονίας, βομβαρδισμών, ομαδικών εκτελέσεων, πείνας.

Σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Νταχάου, το Μαουτχάουζεν και το Άουσβιτς εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο εκατομμύρια άνθρωποι που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της υποτιθέμενης «Άριας Φυλής» του Χίτλερ.

Στην απαίτηση των φασιστικών δυνάμεων για παράδοση της Ελλάδας, ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εκβιασμό και έγραψε σελίδες λαμπρής δόξας στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και στην Ήπειρο. Η Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα μαρτυρούν τη σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των ιταλικών δυνάμεων και την αγάπη του για την ελευθερία.

Εκεί στα χιονισμένα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου γράφεται το ηρωικό έπος του 40. Ο ελληνικός στρατός αγωνίζεται με σθένος, θάρρος και αγάπη για την προστασία και την ελευθερία της πατρικής γης.

Τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες ο άμαχος πληθυσμός με μια ψυχή στέκονται δίπλα στον Έλληνα στρατιώτη βοηθώντας τον με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο για να αντιμετωπίσει την επίθεση.

Το ξέσπασμα του πολέμου στο ελληνοαλβανικό μέτωπο βρήκε την Κύπρο σε καθεστώς αποικίας του βρετανικού στέμματος. Η κήρυξη του πολέμου από τη Μεγάλη Βρετανία εναντίον της Γερμανίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 σήμαινε, στην πραγματικότητα, και την άμεση εμπλοκή της Κύπρου.

Το νεοσυσταθέν «Κυπριακό Σύνταγμα», που ανήκει στο Βρετανικό στρατό, αποτελείται από λόχους σκαπανέων, ημιονηγούς, μονάδα τεχνικού μηχανικού, ενώ από τα τέλη του 1940 έως και τις αρχές του 1942 το Κυπριακό Σύνταγμα υποστηρίζεται και από ένα τάγμα πεζικού. Οι Κύπριοι κατατάσσονται εθελοντές στο βρετανικό στρατό και διακρίνονται στα πεδία των μαχών: στην εκκένωση της Δουγκέρκης, στη μάχη του Κερέν, στην Αβησσυνία, στις φονικές μάχες του Κασίνο, στην Ιταλία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Κυπρίων εθελοντών καταγράφεται όταν ξεσπά η ιταλική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα, γεγονός που αντανακλά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στην Κύπρο η ελληνική αντίσταση και το «ΟΧΙ» στην ιταλική επίθεση. Οι Κύπριοι σε όλα τα μέτωπα που κλήθηκαν να πολεμήσουν, χωρίς δισταγμό και χωρίς δεύτερη σκέψη, δίδουν ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουν, την ίδια τους τη ζωή, θυσία στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας, την οποία οι ίδιοι τόσο πολύ αγάπησαν και για τόσους πολλούς αιώνες στερήθηκαν.

Η υπέρτερη στρατιωτική μηχανή της Ιταλίας, δεν υποτίμησε μόνο την αδύναμη  στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, αλλά υποτίμησε το δυνατότερο σημείο του ‘Έλληνα, την ψυχή του, τη δύναμη της οποίας δεν  μπόρεσε να εκτιμήσει και να υπολογίσει. Την ψυχή εκείνη  που δεν γνωρίζει όρια, περιορισμούς και αναστολές, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει την επιβουλή και την υπεροψία της επεκτατικής πολιτικής των ισχυρών. Των δυνάμεων εκείνων που κινούμενοι από το κέρδος και το συμφέρον αδιαφορούν για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέτουν σε δεύτερη μοίρα.

Ο αγώνας δεν ήταν καθόλου εύκολος: ελλείψεις στον ανεφοδιασμό, ψύχος, κρυοπαγήματα, πείνα. Παρόλα αυτά, η αγωνιστικότητα και το ελεύθερο φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών δεν κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά κράτη να εκφράζονται με θαυμασμό για το θάρρος και τις επιτυχίες τους.

Όταν τον Απρίλη του 1941 οι στρατιές του Χίτλερ εισέβαλαν στην Ελλάδα, οι Έλληνες βίωσαν τις κακουχίες της γερμανικής κατοχής, την πείνα, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις και την τρομοκρατία. Ωστόσο άντεξαν, συνέχισαν τον αγώνα και έγραψαν το έπος της Αντίστασης. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων κατά του ναζισμού.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, η Ελλάδα μετρούσε τις μεγαλύτερες απώλειες, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, από τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: το σύνολο των νεκρών, στις μάχες, από τις εκτελέσεις και τις κακουχίες έφτασε τις 520,000. Η αντίσταση κράτησε 219 ημέρες ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η μέγιστη διάρκεια της αντίστασης ήταν 65 ημέρες.

Η σπουδαιότητα και η αξία της αντίστασης των Ελλήνων, πρώτα ενάντια στους Ιταλούς και, στη συνέχεια, ενάντια στις επίλεκτες δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ, αναγνωρίστηκε από όλους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, αναφερόμενος στους Έλληνες σημειώνει:

«Tην 28η Οκτωβρίου 1940, στην Ελλάδα δόθηκε μια προθεσμία τριών ωρών για να αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα κι αν δίνονταν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν η ίδια. Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντί του το υπερήφανο πνεύμα της Ελευθερίας.»

Ο στρατηγός του Σοβιετικού στρατού Ζούκωφ, στη δική του αποτίμηση θα αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της θυσίας των Ελλήνων για τη σωτηρία της δικής του πατρίδας:

«Εάν οι Ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλλουν αντίσταση στην είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν το γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Έλληνες, οι οποίοι καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να γονατίσουμε».

Η αντίσταση του Ελληνικού λαού ήταν τέτοια που έκανε ακόμα και τον Χίτλερ να εκφράσει τον θαυμασμό του:

«Η ιστορική δικαιοσύνη, είπε, με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους μας, ο Ελληνικός λαός αγωνίστηκε τόσο γενναία, ώστε ακόμα και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμηση τους προς αυτόν. Από όλους τους αντιπάλους μας, μόνο οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν με παράτολμη και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Δεν συνθηκολόγησαν παρά μόνο όταν κάθε άλλη αντίσταση ήταν αδύνατη και απολύτως μάταιη».

Τα διδάγματα της περιόδου είναι πολλαπλά και πρέπει να αναλογιστούμε κάποια:

Το «όχι» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δικαίου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη  και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους που θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νουν και να τιμούμε. Το διαχρονικό μήνυμα είναι ότι λαοί χωρίς ελευθερία, όπως και χωρίς μνήμη, είναι άνθρωποι χωρίς μέλλον. Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης, είναι για τον Ελληνισμό καθολική υποχρέωση και καθήκον. 

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο που όλο και μεταβάλλεται.  Στο διεθνές περιβάλλον εμφανίζεται μια πρωτοφανής γεωστρατηγική αστάθεια, οι περιφερειακές διενέξεις και συγκρούσεις  διαδέχονται η μία την άλλη, τα σύνορα μεταβάλλονται, η τυφλή βία βρίσκεται σε έξαρση, οι πολίτες εκδιώκονται από τις εστίες τους και δολοφονούνται, πολιτισμοί καταστρέφονται. 

Ιδιαίτερα μέσα στο επισφαλές και εύθραυστο περιβάλλον της περιοχής μας, με την Τουρκία να προκαλεί με τη μεγαλομανία και την αλαζονεία της ηγεσίας της ελέω της ισχύος και της γεωπολιτικής σημασίας της, έχουμε διπλό καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας. Προ πάντων, ακόμη, όταν η προσβολή του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με τις κατά συρροή έκνομες ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή, κάθε άλλο παρά τυγχάνουν της έντονης και αποφασιστικής καταδίκης ισχυρών δυνάμεων, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα έπρεπε να πρωτοστατούν και να υπερθεματίζουν για την υλοποίηση των στόχων και των σκοπών για τους οποίους ιδρύθηκε ο διεθνής οργανισμός.

Δίχως άλλο, οφείλουμε με υπευθυνότητα κα με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεκδίκηση των δικαίων μας. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνεργαστεί για την προώθηση της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις προσπάθειες του, ωστόσο, η στάσης της άλλης πλευράς, συνεργούσης ιδιαίτερα της Τουρκικής Κυβέρνησης, παραμένει αρνητική και αδιάλλακτη. Όχι μόνο δεν υποβοηθά το Γενικό Γραμματέα, αλλά επιμένει σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση.

Και όχι μόνο αυτό: Οι συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και της περιοχής της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, καθώς και οι απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, συνθέτουν ένα εκβιαστικό σκηνικό που δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε σε μια λύση που δεν θα  αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως και σε κάθε έννοια δικαίου, και θα επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και τη συνύπαρξη και συν-δημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αγωνιζόμαστε για ένα κανονικό κράτος, πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. 

Η 28η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μια απλή επέτειο, αλλά μια παγκόσμια παρακαταθήκη και στέλνει σαφή μηνύματα ενάντια σε ό,τι απειλεί τις αρχές, τις ιδέες και τους θεσμούς που καθιέρωσαν οι λαοί με τις θυσίες τους διά μέσου των αιώνων.

Έχοντας ακριβώς στη σκέψη μας τις θυσίες που κλήθηκαν και έκαναν οι χιλιάδες των Ελλήνων και οι εκατοντάδες των Κυπρίων εθελοντών, αντλούμε από τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία τους, όπως και από την ενότητα, την σύμπνοια και την αγωνιστικότητα τους, τη δύναμη και τη θέληση να συνεχίσουμε τον αγώνα  για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, για την αποκατάσταση των δικαίων μας, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη σε όλη την Κύπρο και τον λαό της στο σύνολο του.

---------------------------- 

ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ