Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-10-2019 09:35

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις Χρηματοδότησης & Πρωτοβουλίες των Τοπικών Αρχών για την Ενέργεια και το Κλίμα»

Βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να μη στηρίξω τη σημερινή ημερίδα που διοργανώνεται από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου με στόχο την ενημέρωση των Τοπικών Αρχών για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης και εφαρμογής αειφόρων δράσεων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες, μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης: οικονομία – περιβάλλον – κοινωνία.

Η κυκλική οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη, η γαλάζια ανάπτυξη,  η υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης OHE (SDGs) και η καθαρή ενέργεια αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για όλες τις χώρες.

Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί το κράτος, οι Τοπικές Αρχές, οι επιχειρήσεις, ο επιστημονικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και να έχουν τον ίδιο τελικό στόχο ο οποίος θα είναι απόλυτα σαφής και θα εμπεριέχει επιμέρους μετρήσιμους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα. Σημαντικό όχημα αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η σημερινή ημερίδα οργανώθηκε ώστε να βοηθήσει τις πόλεις/κοινότητες στον σχεδιασμό δράσεων και υποδομών, δια του παραδείγματος και της παρουσίασης καλών πρακτικών, καθώς και στη μέτρηση και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δράσεων τους για το κλίμα και την ενέργεια. 

Η επιτυχής εφαρμογή των όσων θα δείτε και θα ακούσετε σήμερα μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, την ευφυΐα και την ανθεκτικότητα στρατηγικών, προγραμμάτων, έργων, σχεδίων και Υπηρεσιών που διενεργούνται υπό την άμεση ευθύνη των πόλεων/κοινοτήτων ή στα διοικητικά όριά τους.

Οι Τοπικές Αρχές, ετοιμάζοντας τα σχέδια δράσης τους για το κλίμα και την ενέργεια και αρχίζοντας την υλοποίηση τους, έχουν στρατηγική και χρησιμοποιούν χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, το κράτος αλλά και χορηγίες/εισφορές από άλλους φορείς για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

Επίσης μέσα από την εφαρμογή τους εκπαιδεύονται προσωπικό, τοπικοί άρχοντες και πολίτες, και εφαρμόζουν παράλληλα επί μέρους στρατηγικές του κράτους για τις οποίες έχουμε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στις οποίες θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές.

Συγκεκριμένα, 40 σχέδια δράσης που εκπονήθηκαν από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) -περισσότερο από 600,000 τόνους– και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας –περίπου 2,000,000 MWh μέχρι το 2020. Αυτά τα αποτελέσματα θέλουμε να τα αυξήσουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική σας θέληση και βοήθεια.

Όσοι έχουν υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων γνωρίζουν τους μελλοντικούς τους στόχους που είναι:

1. Τουλάχιστον 40% χαμηλότερες εκπομπές CO2 (και πιθανόν άλλων αερίων του θερμοκηπίου) έως το 2030, μέσω μέτρων για τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και την ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2. Ενισχυμένη ικανότητα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και

3. Αυξημένη συνεργασία με αντίστοιχες τοπικές και περιφερειακές Αρχές εντός της ΕΕ και πέρα από αυτήν, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και να τους βεβαιώσω ότι η παρουσία τους είναι σημαντική για τους σημερινούς και για τους αυριανούς πολίτες. 

(ΜΓ/ΕΙ)