Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 10:44

Δήλωση Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα»

Όσοι ασχολούμαστε επί σειρά ετών με τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πριν μερικά χρόνια οι φορείς διακυβέρνησης, η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών αδυνατούσαν να διασυνδέσουν την οικολογία με την οικονομία και την κοινωνία.

Σήμερα, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, αυτή η διασύνδεσή των τριών πυλώνων οικολογία, οικονομία, κοινωνία, λέγεται βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεί τη νέα οικονομία και κατά την άποψη μας το μόνο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της ανθρωπότητας. Το στοίχημα τώρα, είναι αυτή η διασύνδεση να ενσωματωθεί στις πολιτικές, στο επιχειρείν και στην καθημερινή ζωή.

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος εργάζεται σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας, προωθώντας τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την Ατζέντα 2030 και επεξηγώντας τη σημασία της, ώστε συντονισμένα όλοι οι φορείς διακυβέρνησης (Υπουργεία, Βουλή, Τοπική Αυτοδιοίκηση) καθώς και οι επιχειρήσεις και οργανισμοί, κυρίως, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης, να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στην Πράσινη Βίβλο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2001), Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η έννοια σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά οδηγεί στην αειφόρο επιχειρηματική επιτυχία.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) σχετίζεται με την εθελοντική συνεισφορά των οργανισμών στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και εκδηλώνεται όταν οι οργανισμοί ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητες που προωθούν μια πιο δίκαιη κοινωνία και ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Το Γραφείο μας συνεργάζεται στενά με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) που είναι και ο εθνικός συντονιστής για την προώθηση της ΕΚΕ στην Κύπρο, το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική ΚοινωνικήΕυθύνη (CSR Cyprus) και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στα πλαίσια της προσπάθειας για εφαρμογή ΕΚΕ από όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι σημαντική για εμάς η αλλαγή της καταγραφής στην αντίληψη της πλειοψηφίας ότι η ΕΚΕ είναι εμπορική χορηγία ή φιλανθρωπία.

Η εταιρική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων είναι σημαντική γιατί όταν οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι, τότε αναγνωρίζουν ποιες από τις δραστηριότητες τους έχουν αρνητικό οικονομικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο και λαμβάνουν μέτρα για να τον περιορίσουν.

Υιοθετώντας νέες οργανωτικές και παραγωγικές δομές και διαδικασίες στη βάση της αειφορίας, δημιουργούν οφέλη για τις ίδιες αλλά και για την χώρα, αφού οι επιδόσεις τους (θετικές ή αρνητικές) αντανακλούν στις επιδόσεις και τους μετρήσιμους στόχους της χώρας.

Αυτές τους οι προσπάθειες συμβάλουν προσθετικά, με θετικό πρόσημο στο ποσοτικό αποτέλεσμα των μετρήσιμων δεικτών που αφορούν τη χώρας μας σε σχέση με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημιουργούν επίσης κουλτούρα υπευθυνότητας απέναντι στους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες, τη γειτονιά στην οποία δραστηριοποιούνται, το περιβάλλον, κλπ.

Οι επιχειρήσεις/οργανισμοί που εφαρμόζουν τις αρχές της ΕΚΕ το έχουν αποφασίσει γιατί ως προμηθείς διέκριναν ότι μπορεί να συμβαδίσει το οικονομικό όφελος με την κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα των πόρων και την γενεαλογική δικαιοσύνη.

Επίσης, αυτή η υπευθυνότητα ανταμείβεται αφού όλο και περισσότεροι πολίτες, αλλά και επενδυτές, επιλέγουν κοινωνικά υπεύθυνες και βιώσιμες επιχειρήσεις.

(ΕΚ/ΕΙ)